Ferenc pápa Magyarországra látogat idén

2021. március 8. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén, közölte Erdő Péter bíboros az MTI-vel hétfőn.

Az NEK-et eredetileg 2020-ban tartották volna, az azonban a koronavírus miatt elmaradt. A Vatikán később jóváhagyta Erdő Péter javaslatát, miszerint a katolikus világeseménynek számító NEK-et 2021. szeptember 5 és 12. között tartsák meg Budapesten.

A bíboros elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, a statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Ezért illő, és úgy is szokás, hogy ha a pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ezen a szentmisén vesz részt.

Ferenc pápa magyarországi látogatása a pápa 2019-es, háromnapos csíksomlyói utazása (és ottani szentmisézése) óta sokak számára kérdés volt. Jó darabig csak annyit lehetett tudni, hogy a pápát a budapesti konferenciára korábban már mind az állami, mind az egyházi protokoll szerint meghívták.

Ferenc pápa erdélyi látogatása 2019-ben – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Ferenc pápa erdélyi látogatása 2019-ben – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az is kiderült korábban, hogy a kongresszus a tervezettnél is többe kerül majd, a HVG tavaly ősszel újraszámolt, és arra jutott, hogy a költségek akkor már közel 30 milliárdra rúgtak, korábban 17,9 milliárd forintot tettek el erre a célra. Tavaly márciusban még 1,95 milliárd forintot különítettek el rá.

Magyarország másodszor ad majd otthont Eucharisztikus Világkongresszusnak, amin az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

A pápa nemrégiben tért vissza Rómába a nem teljesen veszélytelen iraki látogatásából: Irakban Ferenc pápa előtt korábban sosem járt római pápa. Látogatásáról és annak történelmi jelentőségéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!