A svéd rendőrség szerint a Hír TV-s tudósító nem is telefonálhatott volna, amíg őrizetben volt

2021. március 5. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az uppsalai rendőrség csütörtökön vette őrizetbe a Hír TV tudósítóját, Bugnyár Zoltánt, aki a szerdán történt svédországi késes támadásról forgatott anyagot a rendőrség épülete előtt. A Hír TV közleménye szerint munkatársukat figyelmeztetés nélkül, egyből a kihallgatószobába vitték, két órán át őrizetben tartották, ez idő alatt nem engedték telefonálni és még a maszkját is le akarták venni. Végül óvadék ellenében engedték szabadon.

Védett objektum ellen elkövetett bűncselekmény vádjával indítottak ellene eljárást. Bugnyár azóta felvette a kapcsolatot a stockholmi magyar nagykövetséggel, akik kivizsgálják az ügyét.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a svéd rendőrséget, akik a folyamatban lévő ügyről csak szűkszavúan nyilatkoztak. Kiemelték, hogy Svédországban vannak olyan, társadalmilag fontos épületek és létesítmények, amelyeket külön törvény (svédül Skyddslagen) véd az illetéktelen behatolástól, fényképezéstől és egyéb dokumentálástól.

Ezért van az például, hogy a Google-térkép utcanézetében az uppsalai rendőrség épületét kitakarták.

„Azokban az esetekben, amikor valaki megszegi ezt a törvényt, természetesen bűncselekménnyel gyanúsíthatják. Ez vonatkozik mindazokra, akik szándékosan vagy csak gondatlanságból sértik meg a védelmi törvényt. A büntetésitétel a legszigorúbb esetben akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet, enyhébb esetekben pedig hat hónapig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbírságot szabhatnak ki” – írta az uppsalai rendőrség egyik nyomozója, aki hozzátette, az őrizetbe vett személyek általában nem telefonálhatnak az őrizetbe vételük ideje alatt, ezzel meg kell várniuk a szabadon engedésüket.

A titoktartás miatt a rendőrség jelenleg nem adhat ki több részletet az ügyről, a további fejleményekről a honlapjukon fognak beszámolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!