Márki-Zay Péter: A kormányhivatal törvénysértő módon vette el az ingyenes tömegközlekedést Hódmezővásárhelytől

2021. március 4. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter szerint a Juhász Tünde vezette Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal törvénysértő lépések sorával vette el a várostól az ingyenes tömegközlekedés lehetőségét – írja a polgármesteri hivatal közleménye.

A kormányhivatal hétfőtől három hónapra függesztette fel a Jovány Busz Kft. működési engedélyét, mert két autóbuszuk a megfelelő hatósági engedély nélkül szállított utasokat Hódmezővásárhelyen.

A kormányhivatal közleménye szerint a cég a két busz honosítási eljárása során nem látta el azokat a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel nem terjesztettek elő erre irányuló kérelmet. A buszok így nem szállíthatnak utasokat, hiszen – a kérelem hiányában – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság.

A kormányhivatal hétfőn helyszíni ellenőrzést végzett, miután Márki-Zay videóján meglátták, hogy a buszok valóban közlekednek, és még utasokat is szállítottak. A szabálytalanság miatt 100 ezer forintra büntették a Jovány Buszt. A buszok viszont kedden is elindultak, a kormányhivatal újra ellenőrzött, és újabb 100 ezer forintos bírságot szabott ki, valamint a folyamatos jogsértésre tekintettel felfüggesztették a cég működését.

Az önkormányzat a csütörtöki közleményében viszont azt állítja, a kormányhivatal az általa korábban már engedélyezett járművek engedélyét visszavonta. Szerintük politikai ellehetetlenítésre utal az is, hogy a Jovány Busz 18.47-kor kapta meg elektronikusan az egyébként csak 16 óráig dolgozó kormányhivatal 10 oldalas határozatát, ami a helyi kormánypárti hírportálon 18.53-kor már komplett cikk formájában meg is jelent.

„Mivel a kormányhivatal közleményében a jogászaink által beazonosított számos jogsértő megállapítás szerepel, ezért jogvédelmet kérünk és több eljárást is indítunk, hogy mielőbb újra elinduljon az ingyenes tömegközlekedés Hódmezővásárhelyen” – írja polgármesteri hivatal.

Azt is állítják, a kormánypárti sajtómunkások zaklatják, titokban folyamatosan fényképezik a cég sofőrjeit. „Sajnos máris volt olyan, aki a folyamatos médiazaklatást nem tudta elfogadni és távozott a cégtől.”

A polgármester a Facebook-bejegyzésében Hódmezővásárhely fideszes országgyűlési képviselőjét, Lázár Jánost is felszólította, hogy „adják vissza a vásárhelyieknek az ingyenes buszjáratokat”. Hozzátette, hogy a kormányhivatal döntése miatt csütörtökön reggel 130 gyermekért sem mehetett a Jovány Busz iskolabusza. „Remélem, holnap már Lázár János személyesen fogja Lada Nivával behozni Vásárhelyre a 130 gyermeket” – írta Márki-Zay.

A polgármester tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. E szerint március 1-jétől kettő, a műszakváltásokhoz igazodó „munkásjárat” és három, a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedne óránként.

A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatnák ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat, a legkedvezőbb – mintegy 90 millió forintos – ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A Volánbusz korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!