Három hónapra felfüggesztik a Márki-Zay-féle buszreformot megvalósító buszos céget

2021. március 3. – 20:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen, ezért a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a hétfőtől helyi buszszolgáltatást nyújtó Jovány Busz Kft. működését – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata szerdán az MTI-t. A Jovány Busz a napokban azzal került be a hírekbe, hogy két hétig ingyenesen szállította (volna) az utasokat az induláshoz kötődő akció keretében.

A közlemény szerint a kormányhivatal a Jovány Busz Kft. két autóbuszának honosítási eljárása során nem látta el azokat a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen – a kérelem hiányában – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság. A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell.

A kormányhivatal Máki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást.

A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal személyszállítási szolgáltatást végeznek, és a szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t. A bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött. A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a kormányhivatal az újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését.

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. E szerint március 1-jétől kettő, a műszakváltásokhoz igazodó „munkásjárat” és három, a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedik majd óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb – mintegy 90 millió forintos – ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A Volánbusz korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!