Az új egészségügyi jogviszony miatt nem dolgozhat a feleségével Győr polgármestere

2021. március 1. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedves Vera! Sajnálom, hogy idő előtt vége a közös munkánknak! Abban a szívkatéteres laborban, amit közösen építettünk fel és közösen működtettünk szívvel, lélekkel az elmúlt 17 év során!” – kezdte vasárnap hajnali Facebook-bejegyzését Győr fideszes polgármestere, dr. Dézsi Csaba András, aki annak ellenére sem hagyott fel a munkájával kardiológusként a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban, hogy Borkai Zsolt botránya után polgármesterré választották.

Dézsi a bejegyzését második feleségének, Dézsiné Szentes Veronikának címezte, aki vezetőasszisztensként dolgozott mellette az osztályon – egészen mostanáig, az új egészségügyi szolgálati jogviszony ugyanis összeférhetetlenség miatt nem teszi lehetővé, hogy együtt dolgozzanak. Legalábbis erre utal a válasza a bejegyzés alatti kommenteknél.

„Csak azért büntetnek téged azzal, hogy holnaptól már nem végezheted azt a társadalmilag is kiemelkedően fontos munkát, amiben a szakmádban, az országban az egyik legjobb vagy, mert a feleségem vagy. Ez szerintem gyalázat! Hiányozni fogsz a műtőből! De, csak addig, amíg én is be tudok menni oda. Ja, nem szórakozni, hanem életeket menteni! Ettől persze a közös magánéletünk lehet, hogy még boldogabb lesz. A közös életművünket már megalkottuk, köszönöm, hogy segítettél, nélküled nem ment volna”

– írta a polgármester-osztályvezető főorvos azzal, hogy még bőven van tennivalójuk az életben.

„Mert olyan ez, amikor az ember ismét egy jó mélyet tud sóhajtani. Új feladatok, még nagyobb sikerek várnak rád. Mindig vannak olyanok, akik nem tudják, mit cselekszenek. Mi szerencsére még tudjuk” – írta.

Dézsiékre a 2021. március elsejével minden elemében hatályba lépő új egészségügyi szolgálati jogviszony az összeférhetetlenséget részletező pontjai közül vélhetően az alábbi vonatkozhat:

„(6) A vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy munkakörével, vezetői megbízásával összeférhetetlen, a) ha hozzátartozójával irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne”.

Összeférhetetlenség állhat fenn ugyanakkor a polgármester esetében is a párhuzamos alkalmazása, pontosabban a polgármesteri pozíciója miatt, ahhoz ugyanis, hogy ezt a jövőben is folytathassa, engedélyt kell kérnie „a Kormány által kijelölt” szervtől. Annak a valószínűsége, hogy ez gondot okozzon majd, igen csekély az esélye, korábban ugyanis épp miatta alkották meg az ún. lex Dézsit, ami megengedi, hogy a háromezer főnél több lakosú települések főállású polgármesterei – az alapellátás kivételével – a jövőben létesíthetnek egészségügyi tevékenységre irányuló jogviszonyt. Szerettünk volna beszélni dr. Dézsi Csaba Andrással, de nem kívánt nyilatkozni a témában.

Az Országgyűlés március elsejei ülésén is téma az egészségügy helyzete, amit a járvány harmadik hulláma mellett jelentősen megnehezíthet az is, hogy az új szerződést sokan nem kívánják aláírni akár a kirendelhetőség, akár a pótlékok szabályozása miatt. A szerződésüket első körben nem fogadták el a debreceni és nyíregyházi traumatológusok sem, de a munkáltatójuk végül megegyezett velük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!