Háttér Társaság: Még életbe sem lépett a melegek örökbefogadását megnehezítő törvény, máris akadályozzák őket

2021. február 24. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Decemberben fogadták el azt a törvényjavaslatot, ami megnehezítette az egyedülállók és az azonos nemű párok örökbefogadását. Alapesetben a házaspárokat illeti meg az örökbefogadás lehetősége, minden más esetben a mindenkori családpolitikáért felelős miniszter (jelenleg Novák Katalin) hozzájárulására van szükség. Ennek lehetséges hatásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A törvény csak március elején lép életbe, de az LMBTQI személyek érdekképviseletével foglalkozó Háttér Társaság közleménye szerint a hatóságok már most akadályozzák a melegek örökbefogadását.

Jogsegélyszolgálatukon keresztül jelentkezett az a meleg férfi, akit állítása azért minősített örökbefogadásra alkalmatlannak a gyámhatóság, mert egyedülállóként jelentkezett, miközben valójában párkapcsolatban él.

A magyar jogszabályok ugyan nem teszik lehetővé az azonos nemű párkapcsolatban élők számára, hogy közösen fogadjanak örökbe, viszont az egyéni örökbefogadásnak nincs jogi akadálya. A Háttér Társaság ügyfele, akit csak R.-nek neveznek a közleményben, tavaly márciusban jelentkezett egyéni örökbefogadóként, de nem titkolta, hogy párkapcsolatban él. A bevett gyakorlatnak megfelelően R. párját is bevonták a folyamatba, az ilyenkor szokásos pszichológiai vizsgálaton is részt vett.

A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat alapján kérte a gyámhatóságtól az alkalmasság megállapítását. Ezután a gyámügy behívta egy beszélgetésre R.-t, ahol azt mondta neki az ügyintéző, hogy az ügye „valószínűleg nem fog átmenni, de ennél nem mondhat többet”. A Háttér Társaság szerint ezzel a szakemberek által érzékelt politikai nyomásgyakorlásra utalt, amivel a minisztérium azt szeretné elérni, hogy a gyermekvédelemben dolgozók ne a szakmai szempontok szerint döntsenek. R. decemberben kapta meg az elutasító végzést.

„Jobb lenne, ha a kormány inkább a gyermekjogi és gyermekvédelmi szakemberekre hallgatna, az állami gondoskodás rendszerének megreformálásával foglalkozna, és nem az azonos nemű kapcsolatban élők gyermekvállalása ellen hirdetne harcot légből kapott ürügyekkel” – mondta hozzá Sándor Bea, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője.

A kormány arra hivatkozva módosította kétszer is az örökbefogadásról szóló törvényt, hogy gyorsítani, egyszerűsíteni szeretnék a folyamatot annak érdekében, hogy minél több gyerek kerülhessen családba. Bátki Anna, az ELTE meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó-képzésének alapítója a Telexnek azt mondta: az elfogadott javaslatok teljesen ellentmondanak ezeknek a céloknak, pont azok számára lesz igazán nehéz az örökbefogadás, akik jellemzően sokkal inkább hajlandók voltak elvállalni az idősebb, problémásabb vagy nehezebb sorsú gyermekek nevelését is.

Novák Katalin az Indexnek adott interjújában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, a kormány is eszerint áll a kérdéshez. Szerinte nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, kihez vonzódhat, hanem a szabályok betartásáról.

Azután, hogy december közepén szigorították az örökbefogadás szabályait, és törvénybe foglalták, hogy az anya nő, az apa férfi, kampány indult a szivárványcsaládokért: ismert márkák és közéleti szereplők álltak ki a családok sokszínűsége és a melegek jogai mellett. Legutóbb Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa tett hasonló kijelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!