A keszthelyi Balaton-parton hirtelen elkezdték kivágni a fákat egy beruházás miatt

2021. február 22. – 21:54

Másolás

Vágólapra másolva

Keszthely egy eddig közösségi térként használt részét körbekerítették, és nekiláttak az ott lévő fák többségének kivágásához. A város nem árulja el a civileknek, hogy mi épül a Balaton Szálló mögötti területen.

A RTL Klub Híradójában a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) képviselője azt mondta, hogy senki sem tudott a favágásokról, minden előzmény nélkül kezdtek neki, és a Balaton Szálló mögötti területről hatvanból több mint negyven fát kivágtak.

A terület korábban is magánterület volt, de mégis évtizedek óta a park szerves része volt, és közterületként használták azt az odalátogatók.

A favágások kezdete után nem sokkal a területet körbe is kerítették, és kikerültek a magánterület táblák.

A KÉVE csak annyit tud, hogy helyi befektetőké a terület, azt nem árulta el nekik a város polgármester sem, hogy mi épül fel majd ott, csak annyit tudni, hogy kiemelt beruházásnak nyilvánították az építkezést. A KÉVE szerint előbb tájékoztatni és egyeztetni kellett volna a helyiekkel, és csak utána elkezdeni a beruházást.

A helyi főépítész korábban arról nyilatkozott, hogy a fákat azért kellett kivágni, mert veszélyesek vagy invazív fajok, ő annyit mondott még, hogy vendéglátóhely lesz majd a területen.

Keszthely az utóbbi években a NER-hez köthető nagyberuházások terepe lett, Nagy Bálint polgármester a járványhelyzet által lehetővé tett helyzetben egyszemélyben tette kiemelt fejlesztési területté a keszthelyi Balaton-part nagy részét, egészen a Zala folyó torkolatáig. Az beépíthetővé vált öbölben már most is öt olyan szálloda vagy kemping van, ami kormányközeli tulajdonosok kezén van a Hvg.hu szerint.

A város a Magyar Művészeti Akadémiával együtt nemrég egy tervpályázatot írt ki a központi terület fejlesztésére, erre néhány egészen szokatlan és ökológiai megközelítésű terv is született, de helyiek szerint az építkezések nem állnak meg annál a partszakasznál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!