Ismét nekilendülnek a börgöndi reptér fejlesztésének

2021. február 20. – 15:14

frissítve

Ismét nekilendülnek a börgöndi reptér fejlesztésének
Elkezdődött a repülőtér fejlesztésének tervezése – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A rendszerváltásig a honvédség tulajdonában álló repteret a majd' harminc éve különböző ötletek alapján fejlesztenék, lett vona itt mezőgazdasági központ, sportreptér, komplett ürgekolóniát evakuáltak, mégse történt szinte semmi.

Elkezdődött a Székesfehérvár-Börgönd repülőtér fejlesztésének tervezése, ahol a jövőben sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér valósul meg, valamint a repülőtérhez kapcsolódóan ipari parki terület létesül – jelentette be az MTI tudósítása szerint az innovációs és technológiai miniszter szombaton. Palkovics László elmondta, hogy a fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez a kormány 750 millió forintot biztosított.

A fejlesztés tervezésének megkezdését nem az első miniszter és nem az első polgármester jelentette be 1994 óta. (Addig az 1936-ban épült repülőtér katonai célokat szolgált ki.

1995-től a repülést és a repülő sportokat az Albatrosz Repülő Egyesület képviselte Börgöndön, és – ahogy a Fejér Megyei Hírlap fogalmazott 1996-os számában –, a repülés tántoríthatatlan szerelmesei már akkor szerették volna megkísérelni a lehetetlent, vagyis rendeltetésének megfelelően működtetni a börgöndi repülőteret. Az üzemeltető szerint a reptér ugyanis siralmas állapotban volt: a tornyot valósággal „kibelezték”, ablakai kitörve, radiátorok kilopva, a műszerekről semmi hír.

A repülés szerelmeseinek azonban nem volt ehhez elég pénze, ezért az Agrotrade Rt. 1998-ban vetett szemet a bázisra, ahol békés egymás mellett élésben léteztek volna a sportrepülők és traktrorok. Ebből azonban nem sok minden valósult meg, ezért 2008 környékén új befektető (a Biggeorge's – NV) jelent meg.

Hamarosan elkezdődhet a repülőtér-fejlesztés – jelentette be sajtótájékoztatón Székesfehérvár akkori polgármestere, Warvasovszky Tihamér (a városhoz és Aba településhez tartozott a reptér) 2008-ban nagy örömmel.

A repülőtér építésének egyik első lépése a területen található ürge poluláció átköltöztetése volt. Ám az ürgék evakuálása lassan haladt, ráadásul meg nem nevezett civil szervezetek „folyamatos és alap nélküli fellebbezései” akadályozták a munkát a helyi lapok akkori tudosításai szerint.

Nem is lett a tervezett 2009-es átadásból semmi, de 2010-ben, sőt még 2013-ban sem, amikoris Cser-Palkovics András, a következő székesfehérvári polgármester bejelentette, hogy visszaveszik a repteret.

2013 és 2021 között sem történhetett azonban sok minden, amit épp a mai bejelentés bizonyít a legjobban, miszerint végre

elkezdődik a reptér fejlesztésének a tervezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!