Megbüntették Mészáros gyermekeinek cégét, mert illegálisan építettek egy utat

2021. február 18. – 11:07

frissítve

Megbüntették Mészáros gyermekeinek cégét, mert illegálisan építettek egy utat
Illegálisan épített köves földút Érd és Sóskút között – Fotó: Tetlák Örs Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Engedély nélkül építettek és helyeztek forgalomba egy köves földutat Érd és Sóskút között, a kormányhivatal elmarasztalta Mészáros Lőrinc gyermekeinek cégét, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-t, valamint a földmunkákat végző Kontimer Kft.-t. A 24.hu cikke szerint arra kötelezte őket a hatóság, hogy

harminc napon belül zárják le a forgalom elől az utat, kilencven napon belül pedig állítsák vissza az eredeti állapotot.

Korábban mi is beszámoltunk az Átlátszó cikke alapján arról, hogy rendőrségi nyomozás indult a „fehér út” miatt, a négy és fél kilométerre becsült út több magáningatlan területét is érinti, egy szakasza pedig Sóskút közelében természetvédelmi területen húzódik.

Utat építettek az építkezéskor kitermelt köves földből

Az utat azután kezdte vizsgálni a 2019 októberében megválasztott érdi ellenzéki városvezetés, hogy a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány bejelentést tett a két település között lerakott szemétről. A vizsgálat során arra jutottak, hogy

a két települést összekötő ideiglenes utat egy érdi köznevelési centrum építkezésekor kitermelt köves földből építették meg.

Ahelyett, hogy a jogszabályoknak megfelelően lerakóhelyre szállították volna a mintegy 13 500 köbméter kitermelt földet, utat építettek belőle – állt a feljelentés szövegében, amit Tetlák Örs LMP-s alpolgármester tett meg a vizsgálat után.

Az érdi köznevelési centrumot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. építette, 6 milliárd forintért. A cég projektvezetője szerint a fehér út megépítése a földmunkákat végző Kontimer Kft. ötlete volt, mert „a földmunkák kezdetekor sok lakossági megkeresés érkezett a földet elszállító teherautók zaj- és porterhelése miatt”.

Valótlanul állították, hogy csak felújították az utakat

A cégnek egyszerűbb lett volna a Fenyvesen keresztül elszállítani a földet a sóskúti lerakóba, ám a meglévő földút nem volt erre alkalmas, mert tele volt illegális hulladékkal. Így a projektvezető elmondása szerint alvállalkozójuk

megegyezett Érd akkori fideszes polgármesterével T. Mészáros Andrással és Sóskút polgármesterével, König Ferenccel, hogy a földúton lévő hulladékot elszállítják, és az iskolából kitermelt köves földből utat építenek a Fenyvesen keresztül Sóskút felé.

A Kontimer Kft. ügyvezetője állította, az ideiglenes utat az érdi és sóskúti önkormányzat hozzájárulásával építették meg, T. Mészáros és König ugyanakkor tagadta, hogy engedélyezték volna a fehér út megépítését, és az érdi önkormányzat nyilvántartásaiban sincs nyoma a polgármesterek jóváhagyásának.

A hatóság szakemberei szerint a Kontimer Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt hatósághoz eljuttatott nyilatkozataikban valótlanul állították, hogy egy ingatlan kivételével csupán a meglévő utat újították fel Érd és Sóskút között. Azt is megállapították, hogy Natura 2000-es természetvédelmi területeken a környezetvédelmi hatóság hozzájárulása nélkül avatkoztak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!