Épült egy köves földút Érd és Sóskút között, a rendőrség vizsgálja, hogy került oda

2021. január 4. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomoz a rendőrség az Érd és Sóskút között engedély nélkül megépített, úgynevezett „fehér út” ügyében – derült ki az Átlátszó cikkéből. A négy és fél kilométerre becsült út több magáningatlan területét is érinti, egy szakasza pedig Sóskút közelében természetvédelmi területen húzódik.

Az Érd és Sóskút közti engedély nélkül épített köves földút. – Fotó: Tetlák Örs Facebook-oldala
Az Érd és Sóskút közti engedély nélkül épített köves földút. – Fotó: Tetlák Örs Facebook-oldala

Az utat azután kezdte vizsgálni a 2019 októberében megválasztott érdi ellenzéki városvezetés, hogy a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány bejelentést tett a két település között lerakott szemétről. A vizsgálat során arra jutottak, hogy a két települést összekötő ideiglenes utat egy érdi köznevelési centrum építkezésekor kitermelt köves földből építették meg.

Ahelyett, hogy a jogszabályoknak megfelelően lerakóhelyre szállították volna a mintegy 13 500 köbméter kitermelt földet, utat építettek belőle

– áll a feljelentés szövegében, amit Tetlák Örs LMP-s alpolgármester tett meg a vizsgálat után.

Az érdi köznevelési centrumot az Átlátszó cikke szerint Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. építette, 6 milliárd forintért. A cég projektvezetője szerint a fehér út megépítése a földmunkákat végző Kontimer Kft. ötlete volt, mert „a földmunkák kezdetekor sok lakossági megkeresés érkezett a földet elszállító teherautók zaj- és porterhelése miatt”.

A cégnek egyszerűbb lett volna a Fenyvesen keresztül elszállítani a földet a sóskúti lerakóba, ám a meglévő földút nem volt erre alkalmas, mert tele volt illegális hulladékkal. Így a projektvezető elmondása szerint alvállalkozójuk

megegyezett Érd akkori fideszes polgármesterével T. Mészáros Andrással és Sóskút polgármesterével, König Ferenccel, hogy a földúton lévő hulladékot elszállítják, és az iskolából kitermelt köves földből utat építenek a Fenyvesen keresztül Sóskút felé.

A Kontimer Kft. ügyvezetője állítja, az ideiglenes utat az érdi és sóskúti önkormányzat hozzájárulásával építették meg, T. Mészáros és König ugyanakkor tagadja, hogy engedélyezték volna a fehér út megépítését, és az érdi önkormányzat nyilvántartásaiban sincs nyoma a polgármesterek jóváhagyásának.

Tetlák feljelentése szerint szóban egyezhettek meg a polgármesterek a céggel, mire T. Mészáros gyakorló idiótának, a hazaáruló kommunista Gerő Ernő reinkarnációjának nevezte az LMP politikusát. „A kényszeres hazudozó és kényszeres feljelentő ámokfutását végre meg kellene állítani: vagy a jog, vagy az orvostudomány segítségével” – írta Facebook-oldalán T. Mészáros András, Érd volt polgármestere, és az Átlátszónak kijelentette, hogy sem írásban, sem szóban nem adta hozzájárulását az út építéséhez.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!