Annyival támogassák őket, amennyi adót befizettek, kérik a kormánytól a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók

2021. február 15. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége közös javalaslatcsomagot dolgozott ki a hazai turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítésére. A Magyar Turisztikai Ügynökséghez eljuttatott javaslatukat eddig több mint 370-an, fesztiválok, vendéglátóhelyek, éttermek, előadók és vállalkozások támogatták. (A vendéglátósok helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Egy olyan támogatási rendszer bevezetését javasolják, ami nem haladja meg az érintett ágazatok által 2019-ben befizetett adó összegét. Azt kérik, hogy azok a vállalkozások, amelyek a 2020. március 1. – 2021. március 1. időszakra eső nettó árbevétele legalább 50 százalékkal alacsonyabb volt, mint a megelőző év azonos időszakában, valamint nem állnak csődeljárás vagy végelszámolás alatt, kapjanak vissza nem térítendő támogatást. Ennek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka lenne.

Csak annyival haladja meg a kalkulált támogatás összege az 50 millió forintot, amennyi az adott vállalkozás igazolt vesztesége volt 2020-ban. Hogy pontosan kik lennének jogosultak a támogatásra, azt a TEÁOR számok szerint határozták meg.

A fenti támogatáshoz nem szükséges pályázati folyamat kidolgozása, tekintettel van az értékteremtésre, illetve a korábbi legális tevékenység általi nemzetgazdasági hozzájárulásra, így igazságos és „méretarányos” módon segíti a talpon maradást és az újraindulást, megmentve ezzel számtalan munkahelyet és egzisztenciát – írták közleményükben a javaslatcsomag kidolgozói.

Ezenfelül a PWC Magyarország korábban készült hatástanulmányára hivatkozva javasolják a kulturális áfa 2021. március 15-től történő bevezetését, amivel a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsa egységesen 5 százalékra csökkenne. Szerintük ez közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújtana segítséget a piaci szereplőknek, és meggátolná a körülbelül 40 milliárdos ágazat összeomlását. A három szervezet azt is felajánlotta, hogy segít az MTÜ-nek az újranyitási szabályrendszer kidolgozásában.

A kormány is reagált nemrég a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozások egyre szorultabb helyzetére; a február elején megjelent kormányhatározat szerint az igénylők február végéig előre, egy összegben megkaphatják a bértámogatást. Később pedig bérletidíj-mentességet jelentett be azoknak a vendéglátósoknak, akik önkormányzati, vagy állami tulajdonú ingatlanban bérelnek területet. Hasonló intézkedéssekkel próbálnak segíteni az önkormányzatok: a II. kerületi önkormányzat például a teljes 2021-es évre elengedi a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjat.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy videóban nemrég arról beszélt, hogy a turisztikai szektor csak a kormány támogatására számíthat, miközben Brüsszel és Budapest nem segít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!