Ilyen még nem volt: Orbán Viktor elkezdett facebookos követőket veszíteni

2021. február 14. – 16:46

frissítve

Ilyen még nem volt: Orbán Viktor elkezdett facebookos követőket veszíteni
Kép: Jakab Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra itt a heti lájkbajnokság, amiben a magyar politikusok közösségimédiás aktivitását és népszerűségét elemezzük. Ez a 12. forduló, amiből hat tavaly, hat pedig már 2021-ben zajlott le. Mostanra elértünk addig, hogy kimondhatjuk, az új évvel hatalmas fordulat következett be a Facebook politikai terében: az addig magabiztos fölényben levő kormányoldalt beelőzte az ellenzék, és másfél hónap tapasztalata alapján úgy tűnik, tartják is az előnyt. Lássuk is rögtön az aktuális toplistát, melyik politikus hány lájkkal zárta a hetet!

interakciókhirdetési pénz
1. Jakab Péter142 000 23 000
2. Hadházy Ákos112 000 0
3. Szijjártó Péter107 000 0
4. Karácsony Gergely92 000 0
5. Orbán Viktor60 000 0
6. Donáth Anna57 000 117 000
7. Kocsis Máté52 000 161 000
8. Ujhelyi István50 000 0
9. Stummer János50 000 13 000
10. Fekete-Győr András49 000 183 000
11. Gyurcsány Ferenc42 000 0
12. Szél Bernadett41 000 17 000
13. Dobrev Klára38 000 0
14. Varga Judit36 000 0
15. Gyöngyösi Márton33 00088 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a múlt péntek déltől most péntek délig tartó időszak, azaz február 5. és 12. közti eseményeket tükrözik. A facebookos politikai hirdetésekre költött összegek a közösségi oldal Ad Library platformjáról valók, itt kis késésben vannak az adatok, a február 4. és 11 közti időszak költéseit mutatják a politikai témájú posztokon. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Első ránézésre nem sok változás történt múlt hét óta (amikor egyébként azt a fő tanulságot vontuk le az eredményekből, hogy sose verték még meg ennyire a Fideszt): az egyetlen komolyabb mozgás Varga Judit hatalmas zuhanása az élbolyból az utolsó előtti helyre. Hadházy és Szijjártó helyet cserélt a dobogón, különben meg szinte mindenki illedelmesen előrébb lépett egyet.

A folyamat, amit nagyjából karácsony óta láthatunk Varga Juditnál, nagyon érdekes. Így alakult a posztjainak mennyisége az elmúlt három hónapban:

Fotó: Crowdtangle
Fotó: Crowdtangle

Decemberhez képest kevesebb mint a felére zuhant a miniszter facebookos aktivitása, korábban előszeretettel posztolt családi fotókat, ez az új évben teljesen megszűnt, ehelyett az internetes „liberális véleményterror” elleni fideszes háború élharcosa lett, de úgy tűnik, pont a Facebookon ez nem annyira népszerű.

2. A másik nagy hír, ami a toplistából nem látszik (de a cikk címében előzékenyen elspoilereztük), Orbán Viktorral kapcsolatos. A miniszterelnök stábja továbbra is félgőzzel pörgeti a Facebookot, csak a kötelező köröket letudva. Ez Orbán hatalmas és fanatikus rajongótábora mellett persze simán elég heti 60-70 ezer lájkra, és azzal az élmezőny végefelé egy kényelmes helyezésre. Csakhogy ilyen biztonsági játékkal, úgy tűnik, nem lehet új követőket szerezni, sőt. Most először volt negatív a heti mérleg Orbán követőszámának alakulásában, mióta fut a lájkbajnokság – márpedig követőket veszíteni ebben a mezőnyben azért nagyon nem szokás. Persze az a mínusz 102 ember az 1,1 milliós követőtábor mellett elenyésző, sőt, mikroszkopikus, de a trend ettől még figyelemre méltó:

  • Először is, a csökkenés folyamatos és stabil, egész héten napi 10-15-20 követőt veszített a miniszterelnök oldala (vagyis nem egy egyszeri Facebook-akció áll a háttérben, például kamu felhasználók törlési hullámával)
  • Január végén torpant meg látványosan Orbán követőinek gyarapodása, addig jellemzően heti 1-2, de volt hogy 8-10 ezer pluszban zárt
  • A jelenség nem általános, ilyen nagyságrendű csökkenést a listán az aktív politikusok közül csak Volner János könyvelhetett el, de nála logikus indoknak látszik, hogy az utóbbi hónapokban látványosan kormánybarát lett, amivel a régi jobbikos időkből származó követői egy részét biztos elidegeníti magától
  • A többi fideszes politikus simán tartja a maga pár száz fős heti követőszám-gyarapodását, még az olyan, facebookos nagyágyúnak nemigen nevezhető figurák is behúztak heti 3-400 új követőt, mint Kásler Miklós vagy Harrach Péter.

3. Tudjuk le gyorsan a toplista további érdekességeit. A múlt heti két új belépőből Bencsik János ahogy jött, úgy ki is esett, de Stummer János megkapaszkodni látszik a középmezőnyben. Egy új játékosunk van a héten, a jobbikos Gyöngyösi Márton az utolsó helyen. A lista szokásos szereplői közül viszont hiányzik Dúró Dóra (annak ellenére, hogy megint ő költötte a legtöbbet fizetett posztokra, 274 ezer forintot), és Novák Katalin (aki Varga Judithoz hasonlóan karácsony óta esett vissza látványosan: akkor megjárta az 5. helyet is 80 ezer lájkkal, most két hete a top15-be se kerül be).

4. Ha már a reklámköltéseknél tartunk: úgy tűnik, a korábbi aranyláz, amikor többen is milliós összegekkel tolták meg a posztjaikat, a múlté. Most legfeljebb 1-2 százezres összegeket látunk, és a pártok oldalainál sincsenek ennél sokkal magasabb költések, egyedül a Momentum ért a félmilliós határ közelébe. A korábbi legbőkezűbb reklámozók közül a Fidesz központi oldala, Gyurcsány, és Dobrev Klára is nullára vitte le a reklámbüdzsét. (Itt persze meg kell jegyezni, hogy csak a politikai témájú posztok hirdetései publikusak a Facebook részéről; ha egy politikus például főzős, vagy családi kirándulós szelfit szponzorál meg, az az összeg láthatatlan marad – annak ellenére, hogy nyilván az is politikai népszerűségbe befektetett pénz.)

5. A bevezetőben említett trendet az ellenzék előretöréséről tökéletesen illusztrálja a heti legnépszerűbb posztok listája.

  • A legtöbb interakció Jakab Péter posztjára jött, amiben a kormány válságkezelését ekézi (39 ezer). Ez egyben a legnézettebb videó is 710 ezer indítással. 710 ezer nagyon soknak számít, a második legtöbb indítást, 380 ezret Szijjártó Péter hozta össze – 13 videón összesen.
  • A második Hadházy nagy botrányt kavart posztja Müller Cecília „eltévedt” emailjéről (16 ezer)
  • Aztán Karácsony Göncz Árpádra emlékszik a születésnapján (14 ezer)
  • Újra Karácsony, aki beszól Orbánnak az EU-s támogatások ügyében (14 ezer)
  • Végül Fekete-Győr András azzal vádolja a kormányt, hogy bedöntik a vállalkozásokat, hogy Mészáros Lőrinc felvásárolhassa azokat (13 ezer)

Ez ugye ötből öt az ellenzéki oldalról, de egészen a 12. helyig kell mennünk, hogy az első kormánypárti posztot megtaláljuk ezen a népszerűségi listán (ez egyébként Orbán Viktoré, a kínai elnökkel folytatott megbeszéléséről szól, 9000 interakciót hozott).

6. Még nyomasztóbbá válik az ellenzéki fölény, ha lebontjuk típusokra az interakciókat, hogy lássuk, milyen posztok hozták a legtöbb megosztást (ez ugye azt mutatja, hogy az adott felhasználó nagyon azonosulni tud a mondanivalóval, fontosnak tartja az üzenet felerősítését az ismerősei felé), vagy a sima lájk mellett a más-más érzelmeket reprezentáló szívecskét, nevető, szomorú, vagy dühös szmájlit.

  • a legtöbb megosztás: Jakab Péter már említett videója a kormány válságkezeléséről. A top 10-ben csupa ellenzéki politikus posztja, egészen a 23. helyig kell mennünk az első kormánypártiig (aki egyébként Kocsis Máté).
  • a legtöbb komment: a DK-s Molnár Csaba posztja Orbán „aki nem kéri a vakcinát, a sor végére kerül” nyilatkozatáról. A top10-ben az arány 7:3 az ellenzék javára.
  • a legtöbb mérges emoji: Karácsony posztja, amiben az EU-s források egyenlőtlen elosztásáról és Budapest kormányzati lerohasztásáról ír. A top10-ben csupa ellenzéki, a legjobb helyen álló kormánypárti csak a 38. (újra Kocsis Máté).
  • a legtöbb nevető emoji: Jakab posztja arról, hogy a hivatalos adatok szerint egy átlagos magyar család 800 ezer forintot tett félre a járvány alatt. A top10-ben az arány 9:1 az ellenzék javára.
  • a legtöbb meglepett emoji: Hadházy sztorija Müller Cecília emailjéről. A top10-ben 9 ellenzéki poszt, ebből 5 Hadházyé.
  • a legtöbb szomorú emoji: Hoppál Péter Komló elhunyt plébánosát, Relu atyát gyászolja. A top10-ben az arány 7:3 az ellenzéknek.
  • a legtöbb szívecskés emoji: Karácsony Gergely posztja Göncz Árpád 99. születésnapjáról. A top10-ben az arány 7:3 az ellenzék javára.

7. A legnépszerűbb posztokat tehát jellemzően az ellenzéki oldal szállítja, a kormánypárti politikusok inkább a mennyiséggel operálnak. További érdekesség, hogy a szomorú és a szívecskés emojiknál a toplistára került 3-3 fideszes poszt mind egy kaptafára készült. Előbbieknél mindhárom egy-egy konkrét haláleset gyászhíre, utóbbinál a házasság hete alkalmából egy-egy saját esküvői fotó. Az ellenzéknél ezek a sablonok nem játszanak (illetve a gyászhír kicsit másképp, az SZFE-vel, illetve a Klubrádióval kapcsolatban azért előfordul).

November-decemberben a legnépszerűbb posztok toplistáin még stabil kormánypárti túlsúly látszott, de januárban is elég kiegyenlített volt a mezőny. A mostani állás viszont egészen nyomasztó ellenzéki fölényt mutat.

8. Akkor tényleg az van, amit Trump után szabadon a fideszesek sulykolnak mostanában, hogy a Facebook elnyomja, cenzúrázza, és letiltja őket? Nem. Ha a követői aktivitást reprezentáló interakciós rátát nézzük, azt látjuk, hogy itt három kisebb fideszes oldal van az élen: Kubatov Gáboré, Harrach Péteré, és Hollik Istváné. Ha leszűkítjük a mezőnyt azokra, akik már megjárták a lájkbajnokság toplistáját, Varga Judit kerül az élre, a legaktívabb követőtáborral, 5,9%-os adattal (ez pontosan azt jelenti, hogy egy-egy posztra a követőtábornak ekkora része reagál lájkkal, kommenttel vagy megosztással). A második Fekete-Győr András, a harmadik a győri polgármester Dézsi Csaba András. Vagyis nem azért vannak lemaradva a kormánypárti politikusok az interakciók számában, meg a legnépszerűbb posztokban, mert mesterségesen visszafogja az elérésüket a Facebook, hanem mert nem posztolnak elég sokat és elég jókat.

9. Mindeközben az összes magyar nyelvű Facebook-oldal összes posztjának versenyében:

  • Az AWS zenekar bejelentése az tragikusan fiatalon meghalt énekesükről kapta a legtöbb interakciót (59 ezer)
  • Aztán Tóth Gabi, akiről a lájkbajnokságot figyelemmel követők már valószínűleg egészen pontosan tudják, mivel kaszált be 37 ezer lájkot (a gyerekével pózolt egy fotón)
  • A harmadik Szinetár Dóra, aki az édesapját köszöntötte fel a 89. születésnapján (35 ezer)
  • Őt követi Vujity Tvrtko, aki 32 ezer lájként cserébe elmélkedik azon, hogy 19 évesen egy háborúban tanulta meg, hogy az életnél nincs értékesebb, egyébként meg embernek kell maradni akár a pokolban, akár a paradicsomban.
  • Végül Tibi atya, aki Tóth Gabihoz hasonlóan kiszámítható: most is egy mérsékelten vicces, viszont annál inkább lopott mémmel aratott 29 ezer lájkot

10. Nagyon fura, de a szürkezónás propagandaoldalak világában mintha ugyanez az őrségváltás játszódna le, mint a politikusok hivatalos oldalainál, csak éppen ellenkező előjellel. Vagyis az egyes oldalak népszerűségében és aktivitásában nincs nagy változás, de ha megnézzük a legnépszerűbb posztokat, azt találjuk, hogy a kormányt támogatók vannak hatalmas fölényben, az ellenzékiek (vagy mondjunk inkább kormányelleneseket) a posztok mennyiségével próbálják kompenzálni, hogy kevesebb reakciót kapnak egy-egy bejegyzésre. Lássuk a hét legnépszerűbb posztjait ebből a bizarr világból:

  • A Fidesz-KDNP 2021 nevű oldal Orbán Viktor és Lévai Anikó esküvői fotójával száll be a már említett fideszes slágertéma, a házasság hete kommunikációjába (11 ezer interakció). Itt érdemes kitérni arra, hogy ha ugyanezt maga Orbán posztolja, az garantált 100 ezer lájk alsó hangon – a miniszterelnök valamiért mégsem akart felszállni erre a vonatra
  • Szintén a Fidesz-KDNP 2021 posztja, mindössze két sor: „Mi azt valljuk, hogy a bevándorlók helyett a magyar családokra kell építeni az ország jövőjét! <3” (9 ezer interakció)
  • Ugyanez az oldal, Bencsik András születésnapját ünnepli, természetesen egy közös fotóval Orbán Viktorral (8 ezer)
  • Még mindig ugyanez az oldal, Müller Cecíliát élteti, amiért keresztet hord a nyakában, „a baloldali megannyi támadás ellenére” (8 ezer). (Aki nem emlékezne rá: ez egy tavaly októberi sztori, egy népszavás újságíró egy facebookos posztjában azt írta, nem tetszik neki, hogy az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecília kereszttel a nyakában jelenik meg, mert hát mégis csak szekuláris államban élünk elvileg. Ezt a kormányközeli sajtó azóta is baloldali kereszténygyűlölő hadjáratként emlegeti.)
  • És még mindig a Fidesz-KDNP 2021, egy nem túl ízléses poszttal, amiben a Klubrádió elhallgatását ünnepli (7 ezer). Itt egyébként még a hardcore Fidesz-rajongókból álló közönség kommentjein is érződik, hogy nem volt 100%-osan szerencsés poszt.

Ennyiből talán már összeáll a kép: ez a nagyon fura fideszes rajongói oldal elég durván dominál a mezőnyben. A 20 legnépszerűbb poszt közül 14 innen érkezett, 4 a Gond-olkodó nevű kormányellenes oldalról, és 2 a Számok nevű, Fidesz-párti propagandaoldalról. A toplistán egyébként két érdekes trendet lehet felfedezni. Egy: a Fidesz-KDNP 2021 adminjai rájöttek, hogy a születésnapi posztokra úgy általában vevő a közönségük, és gyakorlatilag mindenkit felköszöntenek, aki valaha szelfizett Orbánnal (a top20-ba most Bencsik mellett Marsi Anikó, és az énekes Vastag Csaba születésnapja került be). Kettő: a fideszes propagandaoldalak elkezdték Mészáros Lőrincet éltetni, mondván, milyen sok pénzt fektet be a magyar gazdaság fellendítésébe, és mennyit jótékonykodik (a top20-ban három ilyen poszt is van).

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!