Sose verték meg még ennyire a Fideszt a lájkbajnokságban

2021. február 7. – 17:54

frissítve

Sose verték meg még ennyire a Fideszt a lájkbajnokságban
Kép: Jakab Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra jelentkezik a lájkbajnokság a Telexen a politikusaink közösségi médiás népszerűségének és aktivitásának elemzésével. Elég sűrű héten vagyunk túl a magyar közéletben, ennek megfelelően felpörgött a lájkszivattyú is a politikusok oldalain.

In medias res, lássuk is rögtön a heti toplista alakulását, ki hány lájkot hozott össze a héten a Facebookon. Első látásra nem voltak különösebb mozgások a mezőnyben, de a látszat csal, valójában állati érdekes dolgok történnek.

interakciókhirdetési pénz
1. Jakab Péter196 00089 000
2. Szijjártó Péter133 0000
3. Hadházy Ákos130 0000
4. Varga Judit76 0000
5. Karácsony Gergely66 0000
6. Orbán Viktor62 0000
7. Donáth Anna62 00011 000
8. Fekete-Győr András58 000613 000
9. Kocsis Máté48 00032 000
10. Ujhelyi István45 0000
11. Dúró Dóra39 000213 000
12. Stummer János33 0008 000
13. Szél Bernadett 32 00016 000
14. Bencsik János32 0004 000
15. Szabó Tímea28 000111 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a múlt péntek déltől most péntek délig tartó időszak, január 29. és február 5. közti eseményeket tükrözik. A facebookos politikai hirdetésekre költött összegek a közösségi oldal Ad Library platformjáról valók, itt kis késésben vannak az adatok, a január 28. és február 4. közti időszak költéseit mutatják. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Az elmúlt hetek fordulói a lájkbajnokságban Szijjártó Péter és Jakab Péter külön versenyéről szóltak az élen. Múlt héten nyert először Jakab, méghozzá nagyon szűk előnnyel, ezen a héten viszont ezt utcahossznyira növelte. Majdnem meglett neki a 200 ezres álomhatár, ami az eddigi 11 héten, mióta követjük a statisztikát, összesen három alkalommal jött össze bárkinek is (kétszer Orbánnak, egyszer Varga Juditnak). A bő 60 ezres különbség az első két helyezett között eléggé tiszteletet parancsoló, ennyivel még sosem verték meg a fideszeseket a lájkbajnokságban (az eddigi legfölényesebb ellenzéki győzelem Hadházyé volt, 30 ezres előnnyel).

2. Nem csak az élboly, de a teljes mezőny belehúzott, a top15 összesített lájkszáma újra egymillió fölé kúszott, amire legutóbb másfél hónapja, karácsonykor volt példa.

3. Ahogy már említettük, a toplistán szereplő lájkszámok valójában a lájkok, kommentek és megosztások összegét jelentik. A közösségi médiás népi bölcsesség szerint azonban nagy különbség van ezeknek az interakcióknak az értéke között: egy megosztás ér a legtöbbet, utána egy komment, és végül a sima lájk (egyrészt azért, mert ebben a sorrendben jelentenek erősebb elköteleződést az adott tartalom iránt, másrészt így generálnak újabb interakciókat). Lássuk tehát, kik kaszálták a héten a legtöbb megosztást:

  • Hadházy Ákos 26 000
  • Jakab Péter 24 000
  • Donáth Anna 10 000
  • Ujhelyi István 9000
  • Szabó Tímea 7000

A legtöbb kommentet:

  • Jakab 21 000
  • Szijjártó 15 000
  • Varga 11 000
  • Orbán 9000
  • Hadházy 8000

És sima lájkot:

  • Jakab 150 000
  • Szijjártó 112 000
  • Hadházy 92 000
  • Varga 62 000
  • Karácsony 54 000

Itt elég sok érdekességet láthatunk, amiből most kettőt emelünk ki. Egy: Hadházy ugyan nehezített pályán játszik (vagyis szinte kizárólag hardcore közéleti posztokat tol cukiskodós fotók és egyéb olcsó trükkök nélkül), de ez a lista megmutatja, hogy a stratégiája meghálálja magát a tartalmait terjesztő követői aktivitásban. Kettő: Orbán Viktor látványosan le van maradva megosztások terén, konkrétan a 22. helyen áll csak. Ami olyasmire utal, hogy a követői rutinból nyomják a lájkot ugyan, de olyan nagyon azért nem mozgatják meg őket a miniszterelnök bejegyzései.

4. De lehet ám még ennél is mélyebbre ásni, hiszen mint tudjuk, a sima lájk gombból is van hat bónusz variáció Facebookon: a mérges, a nevető, a csodálkozó, a szomorú, a szívecske, és az ölelés. Lássuk, milyen posztoknak sikerült az extra érzelmeket kifejező lájkokból a legtöbbet behúzni!

  • Mérges: Jakab Péter azon lamentál, hogy a kormány egy arab milliárdost támogat a szállodája bevételkiesése miatt (a top10-ben Jakab, Hadházy, és Szabó Tímea két-két, Demeter Márta, Varga-Damm Andrea, Donáth Anna és Stummer János egy-egy poszttal szerepel).
  • Nevetés: Jakab Péter azon viccelődik, hogy Gulyás Gergely az osztrákot elérő magyar életszínvonalról beszélt (a top10 összetétele: Jakab, Kocsis Máté és Fekete-Győr András 2-2, Varga Judit, Bencsik János, Molnár Csaba és Stummer János 1-1 poszt)
  • Csodálkozás: Dobrev Klára arról ír, hogy az EU 110 milliárdot ad Magyarországnak munkahelyvédelemre (a top10-ben Hadházy és Ujhelyi 2-2, Dobrev, Varga-Damm, Bencsik, Jakab, Kocsis és Demeter Márta 1-1 poszttal)
  • Szomorú: Orbán Viktor Kriza Ákos volt miskolci polgármestert gyászolja (a top 10-ben Orbán, Varga és Hadházy 2-2, Jakab, Szabó Tünde, Varga-Damm, és Koncz Zsófia 1-1 poszttal)
  • Szívecske és ölelés (ezek nagyon hasonló érzelmeket fejeznek ki, ezért összevontuk őket): Jakab Péter a kisfia születésnapját ünnepli (a top10-ben Jakab, Karácsony és Varga Judit 2-2, Dobrev, Kocsis, Orbán és Hadházy 1-1 poszttal)

Elég látványos, hogy a két nagy politikai oldal mennyire más típusú reakciókra utazik. A mérges lájkok toplistáját 100%-osan uralja az ellenzék, a nevetésnél 7:3, a csodálkozásnál 9:1 az arány a javukra. A szívecskéknél 5:5 az állás, míg a szomorú lájkoknál a kormányoldal vezet 6:4-re. Utóbbinál érdemes hozzátenni, hogy mind a hat poszt valamilyen halálhírrel kaszálja be a sírós lájkokat, az ellenzékiek 4 toplistás bejegyzésében egy ilyen sincs.

5. Az előző pontot még jobban kibontva: előfordul, hogy egy-egy poszt nem éppen azt a hatást éri el, amit az írója szeretne, például egy komolynak szánt bejegyzés nevetős lájkokat kap. A heti termésben két ilyen kiugró esetet fogtunk:

  • Varga Judit eszmefuttatása arról, hogy a liberalizmus „abban érdekelt, hogy elpusztítson minden közösségi értéket” és „nem fér bele a vallás, a nemzet, a hagyományos családmodell vagy a ragaszkodás kultúránkhoz, népszokásainkhoz” (a harmadik legtöbb nevetős lájkot kapta a héten az összes politikus poszt közül)
  • Fekete-Győr András posztja a Momentum nyitási tervéről (a 8. helyen a nevetős lájkok toplistáján)

Alapvetően elég kínos lehet, ha az embert kiröhögik a saját facebookos követői, de hát a lájknak, ahogy a pénznek, nincsen szaga.

6. A szponzorált posztokra költött pénzek toplistáján váratlanul Fekete-Győr András ugrott az élre, méghozzá egy szokatlanul vaskos összeggel (pláne, ha ehhez hozzávesszük, hogy a Momentum a párt központi oldalánál is bedobott még félmilliót a posztok népszerűsítésére). A hét legnagyobb hirdetői valójában mégsem ők voltak, hanem a kormány Facebook-oldala, ami 900 ezer forinttal támogatta meg a vakcinákról szóló – egyébként tényleg hasznos és közszolgálati – posztjait.

Itt egyébként meg kell jegyeznünk, hogy a Facebook transzparenciát hirdető Ad Library platformja nem a politikusok összes hirdetését figyeli, hanem csak a közéleti-politikai témájú posztokra költött pénzt. Tehát a gyerekkel cukiskodós, kirándulós, főzős, és hasonló posztok elérésének hizlalására láthatatlanul lehet költeni a pénzt, és fújni fel a lájkok számát.

7. Orbán Viktor, aki karácsony környékén még rekordokat halmozva nyert meg több fordulót is a lájkbajnokságból, továbbra is elég passzív, letudja a kötelező köröket pár protokoll-fotóval és videóval, van hogy 3-4 napig nem posztol semmit. Nem ér rá ilyesmire a járvány közepén, gondolhatnánk, de ehhez azt kellene feltételeznünk, hogy ő maga kezeli a Facebook-oldalát, miközben ezért természetesen külön stáb felel (8 embernek van hozzáférése a miniszterelnök Facebook-oldalához a publikus adatok szerint). Hogy ők miért vettek vissza a tempóból január elején, rejtély.

De még Orbánnál is jobban eltűnt a listáról két többé-kevésbé állandó szereplő, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára. Alig-alig posztoltak a héten, 4, illetve 5 bejegyzéssel a toplista 21., illetve 27. helyére zuhantak. Ők tipikusan elég sok pénzt költenek egyébként szponzorált posztokra, de ezen a héten ezt is lenullázták. De kiesett a jobb hetein dobogóközeli helyekért versengő Novák Katalin is (ő mondjuk nem vett vissza a posztok számából, úgy tűnik, a követői érdeklődése lankadt le). Cserébe két vadonatúj szereplőnk is van a héten a listán, a jobbikos Stummer János, és az exjobbikos Bencsik János.

8. A követői aktivitásban szokás szerint Varga Judit áll az élen, mintha csak direkt trollkodna vele a rendszer, hogy rácáfoljon a rendszeresen visszatérő posztjaira a közösségi médiában dúló véleménydiktatúráról és cenzúráról. Jakab, Fekete-Győr, és Kocsis Máté érte még el a mágikus 5%-os interakciós rátát.

Az új követők toborzásában Jakab lekörözte a mezőnyt, egyedül neki sikerült ezernél több emberrel bővíteni a táborát a héten (méghozzá sokkal többel, közel 4000-rel). Kocsis Máténak meglett a százezredik követője, ő a 19. magyar politikus, aki ezt elmondhatja magáról. A huszadik a mostani trendek alapján vagy Dobrev Klára, vagy Novák Katalin lesz.

9. Némi kontrasztnak nézzük meg, mi futott legjobban a politikán kívüli világban a Facebook magyar fertályán:

  • Jakab Péter már említett, 44 ezer lájkos fotója a fia születésnapjáról, tortával, a tortán pedig indokolatlan Pilóta-kekszekkel
  • 40 ezer lájkkal egy videó Zentéről, az SMA betegségben szenvedő kisfiúról, akinek országos közösségi gyűjtésből jött össze a pénz kezelésre 2019-ben
  • 32 ezer lájkért Vujity Tvrtko is a születésnapos fiával szelfizik, vállalhatatlanul sok szívecskével körítve
  • 31 ezer lájkot ért, hogy Tóth Gabi, sosem találnák ki, mit csinál: a gyerekével pózol egy fotóhoz
  • Már-már felüdülést jelent, és 27 ezer lájkot a Zsozé Atya nevű videojátékos streamer drámai, és egyben irodalmi igényű bejegyzése arról, hogy „Hali Barik sajnos kórházba kerültem és most nem a fasz kisebbitö műtét miatt szóval nem tudom mikor gyövök de kitartás legyen.” Innen is jobbulást kívánunk.

Nem lehet nem észrevenni a trendet: minél kisebb és minél cukibb gyerekeket kell mutogatni szégyentelenül az influenszerséghez, bármit is fog gondolni majd erről az adott gyerek 10-15 év múlva.

10. A propagandaoldalak toplistájától most eltekintünk, mert igazából hetek óta nem történik jelentősebb változás a sorrendben. Viszont megmutatjuk ennek a szürkezónás világnak a heti legnépszerűbb posztjait, mert ez viszont nagyon tanulságos:

  • A Nyugati fény cikke arról, hogy Olaszországban kinyitnak a vendéglők és a boltok (17 ezer interakció) – ez azért nagyon fura, mert az állami MTI híre, amit egyébként a teljes magyar média átvett; hogy miért éppen egy hardcore Fidesz-ellenes propagandaoldalnál robbant fel ennyire, az rejtély. (Egyébként a Nyugati fény olyan szempontból ki is lóg kicsit ebből a mezőnyből, hogy arccal-névvel vállalják a tartalmaikat.)
  • A Gond-olkodó elég nehezen értelmezhető, hát, definiáljuk úgy, hogy hőbörgése azon, hogy Orbán köre milliárdokat keres, miközben az egyszerű embereket szanaszét bünteti a hatalom mindenféléért (12 ezer)
  • Szintén a Gond-olkodó posztja, amiben végigveszik, hogy a miniszterelnök minden rokona és barátja milliárdos, csak ő koldusszegény, legalábbis a vagyonnyilatkozata szerint (12 ezer)
  • A Fidesz-KDNP 2021 azon örvendezik, hogy Gulyás Gergely propagandaoldalakat perelt be rágalmazás miatt – és nem, nem látják ebben az iróniát (7 ezer)
  • A Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű oldal ugyanezt ünnepli, sőt, meg is köszöni Gulyásnak, szintén minden irónia nélkül (6 ezer)

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!