A borsodi kormányhivatal határozata épp azt bizonyítja, hogy Rogán felesége és családja 1,6 milliárdért akart földbirtokot venni

Legfontosabb

2021. február 13. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Álhírnek, hazugságokon alapuló gyűlöletkampánynak próbálja meg beállítani a kormánypárti sajtó Rogán Antal feleségének és családjának földvásárlási ügyét. A Magyar Nemzet most azt írja, hogy a Budapest Bank után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal is cáfolta, hogy Rogán Antal új feleségének családja más vevőkkel együtt nagyobb földbirtokot vásárolna Borsod megyében.

A Magyar Nemzet által közzétett dokumentum azonban épp azt bizonyítja, hogy Rogán Antal újdonsült neje és családtagjai hatalmas földbirtokot készültek vásárolni Északkelet-Magyarországon, erről adásvételi szerződés is született, a szerződés bejegyzését azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal megtagadta, így az nem lépett hatályba.

A lapban bemutatott dokumentumon nem látható a megtagadó határozat dátuma. A 444 viszont azt írja, mindenképp az ügyről szóló első cikkek megjelenése utánra tehető a kiadása, ugyanis a dokumentum február 2-ig még ki volt függesztve (hogy aki jogosult, 60 napon belül élhessen az elővásárlási jogával), ezután küldik elbírálásra a kormányhivatalba. Levélben kértük a kormányhivatalt, hogy küldje el nekünk is a dokumentumot olyan változatban, ahol a dátum is látszik. Ha megkapjuk, megírjuk.

Álhírről tehát szó sincs. A földbirtok megvásárlásának szándékát nem az újságírók találták ki, hanem egy adásvételi szerződés alapján írták meg, amelyet az egyik érintett település, Tardona önkormányzata töltött fel a honlapjára. Az eladók és a vevők által egyaránt szignózott, ügyvédi pecséttel ellátott szerződés 2020. november 20-i keltezésű. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy miután a mezőgazdasági igazgatási szerv is jóváhagyta, a vevőknek 90 napon belül el kell utalniuk vételárat, amely egész pontosan 1 664 191 600 forint.

A tulajdon bejegyzése földvásárlásoknál nem megy egyik pillanatról a másikra. Első körben meg kell várni, amíg lejár a 60 napos, úgynevezett kifüggesztési időszak, és ha ez alatt az idő alatt egy jogosult sem nem akar élni az elővásárlási jogával, mehet tovább a folyamat. (Ugyan az önkormányzatoknak 2020. július 1-jétől már nem kötelező közzétenniük a bejegyzésre váró földvásárlásokról szóló szerződéseket, Tardona önkormányzata ezt megtette). Ezt követően a végső jóváhagyást a földhivatal adja ki, ami ehhez beszerzi az illetékes helyi földbizottság állásfoglalását is. A földbizottság az adásvételi szerződést a törvényben meghatározott szempontok alapján, a megkereséstől számított 30 napon belül mérlegeli, és elbírálja. Ha a bírálat kedvező, a mezőgazdasági igazgatási szerv megadja a jóváhagyást, majd záradékot vezet rá a szerződésre, ezzel válik bejegyezhetővé a tulajdoni jog (a vevőknek ekkor kellett volna 90 napon belül intézkedniük a vételár átutalásáról). Ha viszont a bírálat kedvezőtlen, a mezőgazdasági igazgatási szerv elutasítja a szerződést. A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentum alapján jogilag ez történt Rogán feleségének esetében.

A földek egyik eladója, Barna Izabella az Átlátszónak azt mondta: az eladói oldalról a „szerződés érvényes, eladták a földet, várják érte a pénzt”. Ahogy azt megírtuk, Rogán Antal a Magyar Nemzetnek pénteken azt mondta: új feleségének semmilyen föld nem került a tulajdonába, a Budapest Bank a vásárláshoz semmilyen hitelt nem folyósított. A Budapest Bank közleményében azt írta: nem nyújtottak kölcsönt, és hitelt sem folyósítottak sem Rogán Antal feleségének, sem a családjának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!