Az Európai Bizottság szigorú levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió miatt

Legfontosabb

2021. február 13. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket, és amíg nyitott még bármilyen jogi eljárás, addig ne hallgattassa el a Klubrádiót.

Az Európai Bizottság levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió ügyében Magyarország irányába, de úgy tudjuk, hogy egyelőre nem kapott érdemi választ a felvetéseire. A levélben a Bizottság részleteiben is ismertette, hogy miért tartja problémásnak a Klubrádió elhallgattatását – erősítette meg a Telex.hu kérdésére Christian Wigand illetékes bizottsági szóvivő.

A szóvivő emailben azt írta:

„A Bizottság tegnap levelet küldött Magyarországnak, hogy kifejezzük azon aggodalmunkat, hogy a Klubrádió kénytelen lesz abbahagyni műsorszolgáltatását, mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.”

Mint a főigazgató hangsúlyozta, Magyarország magára nézve is kötelezőnek fogadta el az EU távközlési szabályait, a műsorszolgáltatás széles spektrumára vonatkozó rendeleteket, így Magyarországnak is tiszteletben kell tartania az EU Alapjogi Chartáját, ideértve a véleménynyilvánítás és az információszabadsághoz való jogot.

Ebben az összefüggésben a Bizottság felkéri Magyarországot annak biztosítására, hogy a Klubrádió továbbra is sugározhassa az adását, mindaddig, amíg a folyamatban levő eljárások véglegesen nem fejeződnek be, és így jogilag kötelezővé nem válnak..

Az EB a Telexnek megírta,

„kértük a magyar hatóságokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket az uniós jog tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, elkerülve ezzel a frekvencia jelenlegi birtokosának helyrehozhatatlan károsodását.”

Úgy tudjuk, hogy a levelet Roberto Viola, az Európai Bizottság illetékes főigazgatója (CNECT, vagyis Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatósága) Stelbaczky Tibor nagykövetnek (Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviselete) írta, természetesen megpróbáltunk érdeklődni az állandó követségnél is, amint választ kapunk, frissítjük írásunkat.

Az Európai Bizottság – értesüléseink szerint – erős szavakkal figyelmeztette Magyarországot arra, hogy az EU irányelveivel ellentétes az, ha egy tagállam kisebb súlyú szabálytalanságok jogi álcája mögött (ahogy a főigazgató fogalmazott, erősen megkérdőjelezhető jogi folyamatokkal) aláássa a média pluralizmusát.

A Bizottság hangsúlyozza, tisztában van vele, hogy a frekvencia használatának jelenlegi joga 2021. február 14-én lejár, és nem vitatja, hogy a frekvenciahasználat jogi eljárásokhoz kötött, de a magyar hatóságok sem a pályázónak, sem az aggályaikat kifejező európai illetékeseknek érdemi válaszokat eddig nem voltak képesek adni. Ezért Roberto Viola felkéri a magyar hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket és az uniós jog vonatkozó passzusait maradéktalanul tartsák be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!