Lehívták az uniós támogatást, de három év alatt csak a gödröt ásták ki a tarnaörsi piacnak Szabó Zsolt körzetében

2021. február 12. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 300 millió forintból épül egy csomó minipiac Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő Heves megyei körzetében. A 24.hu cikke szerint egy nagyjából 20 kilométer sugarú körben nyolc piac épül az EU Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) forrásaiból, de még kettő másikat is találtak a közelben.

Csakhogy a települések hiába nyerték el az egyenként több tízmillió forintos pályázatokat évekkel ezelőtt, az építkezések sok helyen szinte még el sem indultak, van, ahol, csak a gödröt ásták ki. Tarnaörsön például már 2019 októberében át kellett volna adni az új piacot, a település 2017-ben le is hívta a pályázati támogatást, ám a 24.hu cikke szerint „egyelőre csak egy szép nagy, téglalap alakú gödör készült el a faluban a lebontott régi óvoda helyén”.

Itt húsz árusító stand lesz, és mint a többi településen is, kialakítanak két elektromos autótöltőt, amit egészen biztosan sokan fognak használni a Heves megyei falvakban. A pályázatokban szinte szó szerint ugyanaz szerepel, ami nem is olyan meglepő, hiszen mindegyiket ugyanaz a cég írta, a Heves Projekt Regionális Gazdaságfejlesztési Kft. (HPRG), amelyet Ludas polgármestere szerint célirányosan azért hozott létre Szabó Zsolt, hogy egy kézben legyenek a Heves megyei 3-as számú választókerülethez tartozó települések.

De nemcsak a pályázatíró azonos, hanem a legtöbb településen azt a Fejlesztési és Koordinációs Központ Nonprofit Kft.-t bízták meg a projektmenedzsmenti feladatokkal, amelynek vezetője korábban a hatvani városüzemeltetési, illetve a városgazdálkodási céget irányította még Szabó Zsolt polgármestersége idején, 2019-ben pedig a Fidesz polgármesterjelöltje volt az önkormányzati választásokon. Szabó rá egy interjúban csak „Gál Erzsikeként” hivatkozott.

A kivitelező pedig több településen a JRM Produkció Kft., amely 2015 óta foglalkozik építkezéssel, korábban a televíziós műsorszolgáltatás volt a fő profilja, és az MTVA-nak készítettek műsorokat. Heves megyében ők nyerték a második legtöbb közbeszerzést, közel 700 millió forint értékben.

Bár egy polgármester arról beszélt, hogy Szabó Zsolt hívta fel a településvezetők figyelmét az EU-s pályázatra, Szabó Zsolt azt válaszolta a 24.hu megkeresésére, hogy a fejlesztésekről nem ő, hanem a polgármesterek és a képviselő-testületek döntöttek. Azt is állította, hogy ő nem is ismeri a projektek szereplőit.

A fideszes országgyűlési képviselőt épp a napokban választották meg a Magyar Triatlon Szövetség új elnökének. Korábban azzal került be az országos sajtóba, hogy az akkor éppen a Fidesztől elforduló Magyar Nemzet 2018 márciusában arról írt, hogy a képviselő és államtitkár 1,2 milliárd forintot tart egy belize-i offshore számlán. Szabó reakcióként közölte, Simicska Lajos és a Jobbik lejárató akciójáról van szó, hamisan vádolják, és helyreigazítást kért a laptól. Az ügy miatt ugyanakkor nyomozás indult a képviselő ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!