Ultrakonzervatív, abortuszellenes lengyel szervezettel tervez európai szintű think-tanket létrehozni az Alapjogokért Központ

2021. február 11. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összeurópai, konzervatív think-tank hálózat létrehozását tervezi a kormányközeli Alapjogokért Központ a lengyel Ordo Iurisszal együttműködésben – derül ki az Alapjogokért Facebook-bejegyzéséből.

A kormányzati kommunikáció egyik külső lábaként felfogható Alapjogokért Központ 2020. februárjában kötött együttműködési megállapodást az ultrakonzervatív lengyel szervezettel, amely többek között arról híres, hogy komoly lobbitevékenységet végzett az abortusz további szigorításáért Lengyelországban. Ez végül meg is történt, az új szabályozás, amely a beteg magzatok elvetetését sem teszi lehetővé, februárban lépett hatályba.

A 2013 óta működő Alapjogokért Központról korábban kiderült, hogy a mögötte álló cég többek között a kormánypárti Civil Összefogás Fórumtól (CÖF) kapott pénzt a működésre, de volt, hogy a jegybank egyik alapítványa is támogatta őket. Tavaly 660 millió forintnyi, ismeretlen hátterű támogatásról érkezett hír a központ háza tájáról. A magát jogi elemző- és kutatóintézetként definiáló szervezet igazgatója Szánthó Miklós, aki egyben a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő állami médiaalapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke is.

A Központ munkatársai gyakran bukkannak fel a közmédiában és a jobboldali sajtóban független szakértő sapkában a kormányzat aktuális álláspontját megerősítve. Ősszel azzal hívta fel magára a figyelmet a szervezet, hogy kiadott egy könyvet a „genderőrületről”, és egy sokakat felháborító, militáns felhangokkal operáló, nemzeti identitáserősítő kampányt futtatott – mint utóbb kiderült, közpénzből.

Az Ordo Iurist szintén 2013-ban alapították Lengyelországban, a szervezet nemzetközi ultrakonzervatív-keresztény, „életvédő” mozgalmak lengyel leágazása, főként jogászok alkotják, és jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Fő agendájuk az abortuszszigorítás, de kampányoltak antidiszkriminációs iskolai programok, illetve az egynemű párok jogi státusza ellen is. Mikor 2016-ban a lengyel nők széles körű tiltakozása után az abortusz további szigorításából nem lett semmi, az Ordo Iuris nem adta fel, tovább kampányolt, azt is próbálta elérni, hogy lépjenek fel azok ellen, akik külföldi abortuszlehetőséghez segítik hozzá a lengyel nőket.

Az abortusz szinte teljes betiltására tavaly aztán a széleskörű társadalmi elégedetlenség ellenére sor került, a törvény idén életbe is lépett, az Ordo Iuris egyik vezetője, Karolina Pawlowska ekkor úgy nyilatkozott, nagyon örülnek neki, hogy átment ez a jogszabály. Pawlowskával a Telex is interjúzott, amikor kollégánk Varsóban járt tudósítani a lengyelországi tüntetésekről, a nő azt mondta az Alapjogokérttal kötött megállapodásukról, hogy „nagyszerű volt olyan emberekkel tárgyalni, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak”.

A kormányközeli elemzőintézet és lengyel társszervezete a héten kitett Facebook-poszt szerint

„egy olyan összeurópai think-tank hálózat létrehozását tervezi, amely képes kellő súllyal fellépni és hangot adni az ”Isten, haza, család„ gondolatának a kontinenst uraló politikai vitákban”.

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, majd meglátjuk, Szánthó Miklós úgy kommentálta az eseményét, hogy „bár a globális liberalizmus hívei azt állítják, hogy fogalmilag kizárt a konzervatív erők nemzetközi együttműködése, mi mégis be fogjuk bizonyítani, hogy tévednek”. Szerinte a közös fellépés kiváló példája volt, hogy tavaly sikeres kampányt indítottak az Ordo Iurisszal a nők ellenei erőszak elleni fellépés megerősítését célzó Isztambuli Egyezmény uniós ratifikálása ellen. (A hazai kormányoldali narratívában az Isztambuli Egyezmény a „genderideológia” trójai falova, és a kormány migrációs politikájával sem fér össze.)

A bejegyzés szerint a hivatalosan kormánytól független AK munkatársai Lengyelországban járva megbeszélést folytattak Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettessel, valamint Paweł Jabłoński külügyi helyettes államtitkárral is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!