Megadta az engedélyt Cser-Palkovics, kiáshatják az uralkodók csontjait Székesfehérváron

2021. február 10. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere engedélyt adott arra, hogy a székesfehérvári Osszáriumban kiássák az ott lévő csontokat, amelyeken azután genetikai kutatásokat végezhetnek majd, jelentette be a városvezető a Facebookon.

„Tavaly megkeresést kaptunk a Magyarságkutató Intézettől, melynek archeogenetikai kutatócsoportja néhány évvel ezelőtt áttörést ért el az Árpád-ház genetikai kutatásában, a dinasztia földi maradványainak pontos azonosításában. Kutatásuk most mérföldkőhöz érkezett és ennek kapcsán engedélyt kértek a székesfehérvári Osszáriumban található csontok genetikai kutatására és elemzésére” – írta a polgármester.

Cser-Palkovicsék „alapos és átfogó” konzultációt folytattak az egyházmegye képviselőivel, a város régész, történész szakembereivel, és arra jutottak, hogy megadják az engedélyt a csontok genetikai kutatására. A polgármester két feltételt szabott:

  • A csontokat nem érheti maradandó károsodás.
  • A kutatás lezárása után maradéktalanul vissza kell kerülniük Székesfehérvárra.

Ezeket a kritériumokat mind a minisztérium, mind a Magyarságkutató Intézet elfogadta és maradéktalanul támogatja – tette hozzá.

Itt írtunk arról, hogy tömegsírból építene nemzeti panteont Székesfehérvárra Kásler Miklós, aki nemrég arról beszélt, hogy „össze lehet rakni Mátyás királyt”. De miért van káosz a csontok körül? Honnan jött az ötlet? És miért tűnik annyira lehetetlen vállalkozásnak, hogy megtalálják Mátyás király csontjait?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!