Az ombudsman hivatalból indított eljárást a kalocsai gyermekotthon vizsgálatára

2021. február 8. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos aggályok merültek fel a sajtóban megjelent információk, valamint országgyűlési képviselői jelzések alapján a kalocsai gyermekotthon ügyében, ezért dr. Kozma Ákos ombudsman hivatalból eljárást indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) intézményének vizsgálatára – közölte hétfőn az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai 2021. február 4-én előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartottak a gyermekotthonban. Több gondozott gyermekkel és dolgozóval készítettek interjút, illetve az intézményben tapasztalt körülményekről jegyzőkönyvet vettek fel.

A helyszíni vizsgálat tapasztalatairól, a gyermekotthon működését érintő megállapításokról, az ott élő gyermekek alapjogainak érvényesüléséről az alapvető jogok biztosa csak az eljárás lezárásakor jelentésben fog tájékoztatást adni.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, három nyomozás indult erőszakos bűncselekmények miatt a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatban. A 24.hu bentlakók és dolgozók elbeszélései alapján először augusztusban írt arról, hogy az Emmi fenntartásában működő kalocsai speciális gyermekotthon lakói súlyos bántalmazásnak és rendszeres megaláztatásnak vannak kitéve. Októberben az is kiderült, hogy egy olyan pap végzi a fiatalok lelki gondozását, aki korábban szexuálisan közeledett egy fiatal szeminaristához.

Egy 2016-os ombudsmani jelentésben az áll, hogy a nevelők rendszeresen felpofozzák vagy kulcscsomóval verik a bentlakókat.

Korábban a dolgozók és a növendékek egy része arról számolt be, hogy a vezetőség tagjai például airsofttal (nem halálos, műanyag lövedékes fegyverrel) vadásztak a fiatalokra.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő tavaly augusztusban a Facebookon jelentette be, hogy az ombudsmanhoz fordul a kalocsai otthon ügyében. A politikus akkori posztjában arra is felhívta a figyelmet, hogy „a kalocsai gyermekotthon azon központi speciális gyermekotthonok egyike, amikből összesen öt van az országban és ahova a legsúlyosabb pszichés állapotban levő gyermekeket hozzák”. Egy hete már lehetett tudni, hogy három nyomozás is folyamatban van, változni nem sok minden változott az augusztusi állapothoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!