Zaklatási ügye volt korábban egy papnak, akit a kalocsai gyermekotthon alkalmaz

2020. október 27. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan pap végzi a kalocsai gyermekotthon lakóinak lelkigondozását, aki korábban szexuálisan közeledett egy fiatal szeminaristához annak akarata ellenére – írja a 24.hu.

Az ügy főszereplője M. I. atya, akiről korábban a 444 megírta, hogy egy pap azzal vádolja, 18 éves papnövendék korában zaklatta. A 2010-es esettel nemrég állt a nyilvánosság elé az áldozat, K.D., aki bizonyítékként egy az atya által írt szerelmeslevelet is fel tudott mutatni. „Tudod D., nekem ez az Achilles-sarkam” – mondta egy alkalommal a pap K.D.-nek, vélhetően a fiatal fiúkhoz való vonzódásra utalva, a szerelmes levélben pedig – amely egy ideig nyilvános volt a Facebookon – a 24 cikke szerint ilyen mondatok szerepelnek: „A vágyaim netovábbja vagy, az én gyönyörűségem, akivel így kell kommunikálnom, mert nem küldhetem el emailben, nem mondhatom el telefonban. Nem bízhatok meg benned sem. Tragédia.”

A 444 feltárta, hogy a kalocsai érseki hivatal tudott róla, mit tett a pap, a levél és a történet hitelességét nem vitatták, vizsgálatot is folytattak az ügyben, majd az atyát lemondatták a katolikus egyházban igen magas rangnak számító általános helynöki tisztségéből. De ezzel az egyház lezártnak tekintette az ügyet, K. D.-nek azt tanácsolták, kerüljék el egymást az atyával.

A 24.hu idén nyáron a kalocsai fiúotthon életéről szóló riporthoz gyűjtött anyagot, amikor azzal szembesült, hogy a 10 és 18 év közötti fiúgyermekek lelkigondozását a mai napig a szóban forgó lelkész végzi. A lapnak nevük elhallgatását kérő források meséltek a tapasztalataikról.

„Hol ezért, hol azért kell átmenniük az atyához. Most takarítani. Most bútort tologatni. Többnyire négyszemközt van velük. Nemrég jött vissza az egyik gyerek, kérdezem, mi történt, mert furán viselkedett, csak vigyorgott maga elé. Azt felelte, a vállát vonogatva: még mindig jobb, mint ha magamnak csinálnám. Mit mondjon erre az ember? Nem kísérgethetjük át őket” – mondta az egyik interjúalany. „Amikor a gyerekeket kérdezgetjük, azt halljuk, hogy megsimogatta, szívemnek vagy drágámnak szólította őket, ami túlmegy a szokásos tanár-diák kedvességen. Volt nem egyszer, hogy vacsorával kínálta a gyerekeket, és megesett, hogy kissé alkoholszagúan jöttek vissza; elmondták, hogy bort kínált nekik, vagy Jägert, vagy Hubertuszt” – mesélte egy másik.

A 24.hu telefonon és írásban is próbált érdeklődni az intézmény igazgatójánál az atyáról, de egyszer sem kapott választ. A lap érdeklődésére a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hivatala megerősítette, hogy valóban a kérdéses pap dolgozik a gyermekotthonban. Mint írták, szolgálata 2009-ben kezdődött, azóta folyamatos, „nevezett lelkipásztor visszahívását az intézmény vezetése nem kezdeményezte. Az intézmény vezetői, pedagógusai részéről panasz a mai napig nem érkezett.” Az egyházmegye szerint egyébként „a 10 évvel ezelőtti vizsgálat nem állapított állami jogszabályokba ütköző cselekményt, pedofília nem történt. A vizsgálatot követően M.I. lemondott az egyházmegyei központban betöltött megbízatásáról.” Hozzátették: „Ha K. D. nem értett egyet az eredménnyel, miért nem indított akkor magánvádas eljárást?” A lap az érintett atyának is küldött kérdéseket postán, de a cikk szerint a válaszlevélben érdemi reakció nem érkezett ezekre.

Frissítés 2022.12.14.: a cikket az áldozat kérésére anonimizáltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől