Földi László: Le kellene kapcsolni az internetet, könyörgöm, nem látok más logikát

2021. február 7. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az interneten zajló társadalmi kommunikáció hatásairól kérdezték a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Földi László titkosszolgálati szakértőt. A kormánymédia által rendszeresen megszólaltatott szakértő pedig nem titkolta, hogy aggasztónak tartja azt a tendenciát, amely az internet megjelenése után érinti a társadalmat. Földi Lászlóról érdemes tudni, hogy korábban hírszerzési vezető, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója volt, akit előszeretettel kérdeznek meg a kormányhoz közel álló médiában a titkosszolgálati és biztonságpolitikai ügyekről. Az előző ciklusban Tarlós István főpolgármester tanácsadójaként dolgozott.

„Van egy tudatos magatartás, hogy megbontani a társadalom alapérték-rendszerét. Ezt jól látjuk a családok támadásánál, a nemekkel szembeni zavarkeltéssel, egyáltalán az identitások megbontásával. Van egy ilyen stratégiai elképzelés arra, hogy a meglévő normalitásokat minél gyorsabban fel lehessen számolni” – mondta a műsorban Földi, aki szerint „egy nagyon tudatos támadás folyik” a normális társadalmi viszonyok ellen.

A néhol követhetetlen gondolatmenet lényege (itt lehet meghallgatni, 6:43-kor kezdődik a Földivel készült interjú), hogy Földi szerint az állam értékrendszerének egyik alappillérre az idősek viszonya a fiatalokhoz, és akik az interneten „a szálakat mozgatják”, „egy szűk csoport” tagjai el tudják érni, hogy a fiatalok kevésbé tiszteljék az időseket és fordítva. „Összességében a társadalom támadásáról van szó” – mondta.

A megoldási javaslata az, hogy

le kell kapcsolni az internetet, igen.

A műsorvezető megjegyzésére, hogy ennek kicsi az esélye Földi egyetértett, és azt mondta: „nem azt mondtam, hogy ez lesz, ilyen nem volt, hogy a gép fog irányítani és olyan módon befolyásolni, hogy másodpercek alatt ér el eredményt, ilyenre nem volt példa. Ezért mondom, hogy le kell kapcsolni.” Földi hozzátette azért, hogy ez nyilván nem fog megtörténni, „nyilván ezt mindenki butaságnak tartja, és annak is fogja mondani, de könyörgöm, én nem látok más logikát”.

A fentiek értelmezéséhez érdemes tudni, hogy ez nem kormányzati terv, pláne hivatalos álláspont, de a fideszes körökben egy ideje érezhetően szó van az internet hatásairól, és az erről szóló szabályozásról. Varga Judit igazságügyi miniszter pár napja jelentette be, hogy a kormány például a nagy techcégek hazai működésének szabályozására készül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!