Tavasszal jön a törvényjavaslat a nagy techcégek hazai szabályozásáról

2021. január 26. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még decemberben történt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter felháborodva azt állította, egy bejegyzése után a Facebook megváltoztatta az algoritmusát, mire a közösségi oldal erre úgy reagált, hogy szó sincs ilyesmiről, ők nem csináltak semmit.

Ezután Varga kb. egy héttel ezelőtt belengette a közösségi médiumok szankcionálásának lehetőségét, merthogy szerinte a Facebook és a Twitter „shadowbant” használ, azaz „titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk”.

Most a Facebook-oldalán közölte, hogy az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról.

„Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy tech cégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik” – írta Varga azzal, hogy a jövőben is együttműködnek az EU hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de az „elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül.”

A Pesti TV egyik műsorában nemrég Varga bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium „társadalmi felmérést készít a Facebook-cenzúráról, a közösségi oldalak tiltási, törlési gyakorlatáról”.

A műsorban a miniszter arról is beszélt, hogy szerinte „Joe Biden megválasztásával az amerikai techguruk is elszabadultak”, ezért arra készül, hogy a közösségi oldalak a következő magyarországi választásba is beleszólnak majd.

Mostani bejegyzésében azt is írta: „A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!