Magyar Orvosi Kamara titkára: A kínai vakcina behozataláról lényegében a külügyminiszter dönt

2021. február 6. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava készített hosszabb interjút Svéd Tamással, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával, melyben érintették a központosítást, a fizetésemeléseket, a hálapénz betiltását és a vakcina beszerzést is.

Utóbbiról Svéd azt mondta, hogy az orosz Szputnyikot és dokumentációját a magyar hatóságok, ha ellentmondásos körülmények között is, de legalább vizsgálták.

„A kínai, Sinopharm vakcina behozataláról és felhasználásról lényegében a külügyminiszter dönt”.

„A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak. Így a Sinopharm és más, esetleg a továbbiakban ugyanezen elvek szerint engedélyezett vakcinák beadása vagy nem beadása komoly lelkiismereti válságot okozhat majd sok-sok magyar orvosnak”, mondta a MOK titkára. Kérdés szerinte, hogy hogyan győzzék meg és világosítsák fel az embereket a „beadandó szerről”, ha magyar nyelvű, az összetevőket, mellékhatásokat, azok valószínűségét, illetve a hatékonyságot tartalmazó leírat egyelőre nincs.

„Ajánljuk vagy ne? Ha igen, kiknek? Veszélytelen-e az idősebbeknél? Egyáltalán, jogszerű-e a járvány ezen stádiumában létező, de elegendő menyiségben csak esetleg később érkező alternatívák helyett egy nem teljesen végigvizsgált vakcinát beadni? Ki viseli ilyenkor a felelősséget? Ha a jelen stádiumban valamilyen tanácsot a dilemma előtt álló kollégáknak mégis csak adni kellene, azt mondanám, mindenképpen várják és követeljék meg az egyértelmű, hivatalos magyar gyógyszer leiratot”

– vélte Svéd Tamás.

A kamara ezért is kérte közleményben a kormányt, hogy csak a hazai és az európai gyógyszerbiztonsági szabályok szerinti bevizsgálás után engedélyezzen vakcinákat, de eddig semmilyen reakciót nem kaptak.

A kínai vakcináról itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!