Egy német lap feltette Orbánnak a kérdést, mi lenne, ha meleg lenne a gyereke

2021. február 4. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Stern című német hetilap csütörtöki száma interjút közölt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az interjúból egy hosszú kivonat jelent meg az MTI-ben, a magyar sajtó – így a Telex is – először ezt szemlézte. Azonban miután birtokunkba került a teljes interjú, kiderült, hogy az MTI tudósítása több részletet is kihagyott a miniszterelnökkel készült, de nyomtatásban megjelent beszélgetésből.

Már az interjú címe is beszédes: „Orbán úr, mi lenne, ha a lányának muszlim barátja lenne?”

A Stern személyes kérdéseket is feltett, először arra voltak kíváncsiak a német újságírók, hogy a magyar miniszterelnök milyen értékeket képvisel, ezért megkérdezték, mi lenne, ha az egyik gyereke odamenne hozzá, és coming outolna, hogy meleg?

Orbán erre azt válaszolta, hogy ez jó nagy kihívás lenne, de hála Istennek még nem szembesültek ilyen kérdéssel.

„A feleségem és én természetesen ugyanúgy szeretnénk a gyermekeinket, a vonzalmaiktól teljesen függetlenül”

– mondja a miniszterelnök.

A Stern ezután azt pedzegeti, hogy mi lenne akkor, ha a potenciális meleg gyermeke szeretne egy gyereket örökbe fogadni, hiszen ezt a Fidesz meg akarja akadályozni egy törvénymódosítással. Orbán szerint ő és a felesége minden helyzetben átgondolnák, hogy milyen módon tudnának segíteni a gyereküknek.

„Keresztények vagyunk, és minden Isten kezében van: az ítélet, a büntetés és a kegyelem is.”

Amikor arról kérdezik, hogy egy ilyen lehetséges helyzet megváltoztatná-e a nézőpontját, a politikát és a törvényeket illetően, Orbán azt mondja, hogy felesküdött az alaptörvényre, és abban az áll, hogy a család férfiből és nőből áll. Szerinte ez nem intoleráns hozzáállás, neki van egy alapállása, egy másik embernek meg egy ettől eltérő nézete, amivel ő nem ért egyet.

„Mivel együtt kell élnünk, megpróbáljuk a közös alapot megtalálni. Ez a tolerancia”

– mondja.

Az interjúban szóba kerül a Meseország mindenkié című mesekönyv is, ami ellen a Mi Hazánk többek között könyvdarálással tiltakozott. Orbán akkor azt nyilatkozta, hogy „hagyják békén a gyerekeinket”, a Sternnek pedig elmondja, hogy szerinte a gyerekek felvilágosítása a szülők egyik legfontosabb feladata, az óvodákban és az alsó tagozatos iskolákban azonban a kisgyerekeket nem kellene kitenni szexuális propagandának, hogy az útjukat és az identitásukat szabadon és befolyástól mentesen találhassák meg.

Az interjúban visszakérdeznek, hogy mitől lenne az szexuális propaganda, hogy bizonyos kisebbségeket ábrázolnak a könyvben, Orbán szerint viszont a Meseország mindenkié nem egy kisebbség létezését mutatja be, hanem „olyan meséket tartalmaz, amelyek szexuális propagandát fejtenek ki, és ezzel a gyermekek személyiségfejlődését befolyásolják.” A miniszterelnök szerint Magyarországon van egy határ, és az emberek nagy része egyetért azzal, amit mond.

„Toleránsak vagyunk, de a gyerekeink hadd fejlődjenek nyugodt körülmények között”

– mondja Orbán.

A miniszterelnöknek felteszik végül az interjú címében szereplő kérdést is, azaz, hogy mit szólna akkor, ha a lánya barátjáról kiderülne, hogy muszlim. Orbán kifejti, hogy ő úgy nevelte a gyerekeit, hogy életük fontos döntéseit ők maguk hozzák meg. Természetesen megkérdezné az illetőt, hogy jól átgondolta-e ezt, és ha igennel válaszol, akkor az ő feladata ott véget is ért.

A szülők nem élhetik a gyerekeik életét. Én valószínűleg arra gondolnék, hogy ez Isten akarata. Az ember szereti a gyerekét bármilyen úton jár is.

Az interjú szövegéből érdekes részletek is felsejlenek az egyik beszélgetésből. Az egyik az, hogy a Stern újságírója szerint Orbán Viktor a beszélgetés közben egy üres lapra köröket rajzol, állítása szerint azért, mert így jobban tud koncentrálni. A másik ilyen pedig az, hogy valaki az interjú közben kinyitja az irodája ajtaját, jelezve ezzel, hogy a beszélgetésnek vége, várja a miniszterelnököt a kormányülés. Orbán viszont nem hagyja abba az interjút, és végül a kormányt várakoztatja meg egy órán át.

Az interjú korábban közölt részleteiből készült szemlét, amiben Orbán a szuverén nemzetek Európájáról, az EU és a NATO fontosságáról, a genderről, a migrációról, a hazai zsidó közösség jelentőségéről, a családpolitikáról és a meglátása szerinti szabad sajtóviszonyokról beszél, itt lehet elolvasni a Telexen. A teljes, német nyelvű interjút Stern-előfizetéssel lehet elolvasni, ezen a linken.

Frissítés: A német nyelvű interjú teljes szövege elérhető a Miniszterelnök.hu oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!