Bocsánatkérést akart a magyar pap molesztált áldozata, végül őt állítják bíróság elé

2021. február 3. – 22:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz évvel ezelőtt egy katolikus pap zaklatta, 2019. augusztus 20-án pedig az áldozatot vitték be zaklatás miatt a rendőrségre Budapesten, a férfit az ünnepi mise végéig nem is engedték ki. A. többször írt leveleket, sms-t egyházi feljebbvalóknak az évekkel korábbi zaklatásáról, de azokat nem vették figyelembe, közben 2019 nyarán egy misére is elment, amit Erdő Péter celebrált a Bazilikában, ezután vitte el a rendőrség, írta a 444 kétrészes történetének első részében. A. történetének folytatását egy második cikkben írták meg.

A lap szerint 2019 novemberében a BRFK bűnügyi osztálya „bűncselekmény hiányában” megszüntette a nyomozást, amelyet az esztergomi érsekség két elöljárója, Snell György püspök és Süllei László általános helynök magánindítványai nyomán indítottak A. ellen, akit zaklatással vádoltak. Két és fél hónappal később azonban a kerületi vezető ügyész mégis előszedte az ügyet, és az bíróságra került. Az ügyészség szerint a telefonhívásokkal és a személyes megjelenésével A. zaklatott, védője szerint viszont csak „olyanok voltak A. kapcsolatfelvételi kísérletei, mint amikor valaki egy ügyfélszolgálatot hív hiába”. Szeptember 15-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság – tárgyalás mellőzésével – két rendbeli zaklatás vétsége miatt 1 év 3 hónap időtartamban próbaidőre bocsátotta, az indokolás szerint „a vádlott személyes megjelenéseivel, a telefonhívásokkal, valamint az sms és email üzenetekkel az érintettek akarata ellenére rendszeres kapcsolatfelvételre törekedett Snell György és Süllei László sértettekkel, alkalmatlankodva, több alkalommal fenyegetőzve háborgatta őket, mellyel a sértettek mindennapi életébe önkényesen beavatkozott, a munkájukat megzavarta.”

Ezt viszont A. nem fogadta el, így 2021. február 4-ei előkészítő üléssel kezdődhetnek a bírósági tárgyalások, ahol a sértettek az esztergomi érsekség vezetői, Süllei helynök és Snell segédpüspök lesznek, a vádlott pedig A., akit húsz évvel ezelőtt egy pap zaklatott, írja a 444.

Erdő Péter idén januárban más témában interjút adott a Válasz Online-nak, ebben pedig egy ponton A.-ról is kérdezték. Ebben Erdő köszönetet mondott egy áldozatnak, amiért jelentette a molesztálást. Azt is mondta A.-ról, „amikor vállalta, hogy tényleg eljön, és felelős bejelentést tesz nálunk, elindított egy folyamatot, amely később kiterjedt másokra is, végső soron pedig a helyzet megoldását eredményezte: az érintett pap elbocsátását az egyházi szolgálatból és a papságból. Ebben a tekintetben tehát még köszönettel is tartozunk ennek az embernek”. Ugyanakkor azt is mondta ebben, hogy A. és az egyházmegye nincs perben, ami most zajlik, az nem köztük van, és őt egyébként egyik papmunkatársa sem kérdezte meg arról, indítson-e pert A. ellen.

Közben a Vatikánból fogadták A.-t, ők pedig arra jutottak, elég „dorgálásban” részesíteni a papot, akit A. mellett más gyerekek molesztálásával is vádoltak. 2019 szeptemberében pedig megjelent a püspöki kar nyilatkozata, amiben bocsánatot kértek minden áldozattól az elkövetők nevében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!