Erdő Péter a Makovecz-templomról: Ekkora projektben az egyházmegyében mi nem gondolkodunk

2021. január 13. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Makovecz-templommal kapcsolatban állami oldalról nem kereste meg őt senki, de Budapesten egy új, nagy templomra lelkipásztori szempontból nincs szükség – egyebek mellette erről beszélt Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke a Válasz Online-nak adott interjúban.

A Makovecz-templom tervével kapcsolatban eddig nem kért tőlük engedélyt senki, Makovecz irodája és örökösei viszont jelentkeztek Erdőnél tavaly ősszel, és bemutatták a terveket. A bíboros összehívta „az egyházmegye szakembereit, az egyházművészeti bizottság és az építészeti iroda munkatársait”. De

„ekkora templomban, projektben az egyházmegyében mi nem gondolkodunk, márpedig tudtommal Budapesten szeretnék megvalósítani”

– mondta Erdő. Ráadásul az Esztergom-Budapesti főegyházmegyében a szokásoktól eltérően már így is két székesegyház van: a budapesti Szent István-bazilika, Esztergomban pedig az ország legnagyobb temploma. „Utóbbi tatarozását is alig győzzük egyébként” – mondta Erdő. Emellett az esztergomi bazilika felújítása is többéves projekt, most tartanak a közepénél.

A bíboros úgy fogalmazott: „Budapesten egy új, nagy templomra lelkipásztori szempontból nincs szükség – ezt természetesen a művészeti érték megkérdőjelezése nélkül mondom.”

Köszönettel tartozunk neki

Az interjúban felvetődött egy pap által molesztált férfi ügye is, amiről az érsek azt mondta: az illető vállalta, hogy „eljön és felelős bejelentést tesz nálunk, elindított egy folyamatot, amely később kiterjedt másokra is, végső soron pedig a helyzet megoldását eredményezte: az érintett pap elbocsátását az egyházi szolgálatból és a papságból”.

„Köszönettel is tartozunk ennek az embernek”

– mondta a bíboros. 2019 nyarán a püspöki kar nyilatkozatban követte meg az ilyen ügyek áldozatait. De Erdő hozzátette: „a felelősség ezekért az elkövetőket terheli”. A gyerekmolesztálási esetek kivizsgálására az egyházmegyében megalakították a gyermekvédelmi bizottságot.

Az oltás a felelős magatartás

A beszélgetésben előjött a vakcina ügye is. „Az oltás a felelős magatartás most is – magam is jelentkeztem rá” – mondta. Szerinte nemzetközi összefogásra van szükség ahhoz, hogy a szegény országoknak is jusson idejében az oltóanyagból.

Hodász-ügy: „a csend olykor jót tesz a léleknek”

A vírus miatt az egyház is többet használja az online felületeket, például a YouTube-ot. Akkor miért tiltotta le Hodász Andrást, aki magától kezdte el még a vírus előtt használni ezeket a felületeket – adódott a kérdés.

„Nem tiltottam le. (…) Elmondtam, amit a közéleti szerepvállalásról és a láthatóság szintjeiről gondolok, de az atyára bíztam a döntést. Kétségtelen azonban, hogy a csend olykor jót tesz a léleknek” – válaszolta Erdő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!