Leporolták a budapesti Makovecz-katedrális tervét

2021. január 1. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A beruházást 2011-ben még a katolikus egyház is határozottan ellenezte.

Egyre többen karolják fel Makovecz Imre életművének, a budapesti katedrális megépítésének a tervét, ajánlja a témában készült riportját a Hír Tv. A csatorna cikke szerint Makovecz 2011 őszi halálát követően derült ki, hogy az építész egyik utolsó, grandiózus terve egy budapesti templom volt. Makovecz Imre úgy gondolta, a felső-krisztinavárosi katedrálisnak az Apor Vilmos téren lenne a helye, a csatorna forrásai szerint pedig

„ez a terv most megvalósulni látszik”.

Csakhogy a Heti Válasz még 2011-ben megírta, hogy noha valóságos mozgalom épült a templomépítési tervekre, azt a magyar katolikus egyház nem támogatta. „Nagy Ervin országos főépítész, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin, Lovas István közíró, Lóránt Károly közgazdász – néhány név azok közül, akik a napokban valóságos mozgalmat indítottak azért, hogy épüljön meg Budán Makovecz Imre tervezett fő műve, a Hegyvidék katedrálisának álmodott épület. A Civil Összefogás Fórum 500 ezer forint kezdőtőkével még gyűjtést is indított a becslések szerint legalább tízmilliárdos beruházás elindítására – csakhogy az ügyben illetékes esztergom-budapesti főegyházmegye közleménye mindjárt az elején lehűtötte a kezdeményezők lelkesedését. Az egyház közölte, hogy templom építéséről csak ők dönthetnek, a szándékuktól eltérően ezt nem lehet indítványozni, sőt az engedélyük nélkül gyűjtést sem szabad kezdeményezni”, írta a Heti Válasz akkor.

A lap 2011-es számításai szerint

legalább tízmilliárdos beruházás lett volna akkor a katedrális, amit a katolikus egyház nem kívánt vállalni, de ha még közpénzből meg is épült volna a Makovecz-templom, a főegyházmegyének még úgy is komoly gondot okozott volna: az évi, akkor áron is akár százmillió forintos fenntartás az egyházat terhelte volna.

„A templom, amely a szem számára is megmutatja Isten nagyságát, sokak szerint égbetörőbb és kifejezőbb, mint Gaudí Sagrada Familia-ja. Ez a terv a koronaékszer, ez az életmű csúcsa, megjelenik benne a teljes életmű esszenciája” – írja ezzel szemben a tervet méltatva a csatorna. A szöveg szerint:

„Nagy Ervin, a volt országos főépítész ötödik éve dolgozik már a Makovecz Imre által kidolgozott terveken. A katedrálishoz elképzelt 200 angyal pedig Melocco Miklós szobrászművész nevéhez fog fűződni.”

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!