Szájer József leadta a diplomata-útlevelét

2021. január 30. – 07:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban tett ígéretének és a jogszabályoknak megfelelően leadta diplomata-útlevelét Szájer József, miután decemberben kiderült, hogy ott volt egy brüsszeli melegorgián, amire ráadásul a rendőrök is kiérkeztek. Még azelőtt, hogy ez kitudódott volna, Szájer lemondott az EP-képviselőségéről.

A Blikk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól tudta meg, hogy Szájer visszaadta a diplomata-útlevelét. Azonban hiába a diplomata-útlevél visszaküldése, a mentességet a politikusok nem saját jogon kapják, az tulajdonképpen az Európai Parlamenté és a kiküldő államé – ezért a belga hatóság csak akkor folytathatja le a büntetőeljárást Szájer ellen, ha az EP-hez fordult. Ez iránti szándékukat jelezték is már korábban.

A lap azt nem tudta kideríteni, hogy Szájer József felvette-e már a mintegy 40 millió forintot, ami úgynevezett átmeneti juttatásként jár neki a Európai Parlamentben eltöltött 16 évnyni munkájáért, ugyanis sem az EP sajtóosztálya, sem a Fidesz-KDNP brüsszeli delegációja nem válaszolt. A juttatás egyébként nem automatikus, azt kérvényezni lehet, március végéig.

Nincs fejlemény a Szájer ellen indított nyomozásról sem. A politikus decemberben ott volt egy brüsszeli melegorgián, amelynek résztvevői megsértették a koronavírus miatt hozott szigorú kijárási korlátozásokat. Szájer József egy ereszcsatornán lemászva próbált elmenekülni a rendőrök elől, elfogása után a táskájában kábítószert találtak.

A belga ügyészség a nyomozásról nem adott információt, a Blikk megkeresésére azt válaszolták, annak lezárultáig nem adnak ki semmit. Szájer a történtek óta eltűnt a nyilvánosság elől, a lap úgy tudja, azóta is Brüsszelben van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!