Szájer József visszaadja diplomata-útlevelét, eljárás indulhat ellene Brüsszelben kábítószer-birtoklás miatt

Legfontosabb

2021. január 5. – 06:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szájer József vissza fogja küldeni diplomata-útlevelét, erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Blikk kérdésére. Ezzel megszűnik az egykori európai parlamenti képviselő diplomáciai mentessége, így a belga ügyészség eljárást indíthat ellene kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt.

Szájer József decemberben ott volt egy brüsszeli melegorgián, amelynek résztvevői megsértették a koronavírus miatt hozott szigorú kijárási korlátozásokat. Szájer József egy ereszcsatornán lemászva próbált elmenekülni a rendőrök elől, elfogása után a táskájában kábítószert találtak.

A képviselő már a botrány kirobbanása előtt, november 29-én bejelentette visszavonulását, lemondott az EP-képviselőségről. A Blikk azt írja: Szájer január másodikától már nem európai parlamenti képviselő többé. Kiürítette az irodáit, leadta a kulcsait, az igazolványát, szavazókártyáját és a számítógépeit, de közvetlen kollégái azt nem árulták el, ezt személyesen tette-e.

A lap szerint a képviselő teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, sem Sopronban vagy Budapesten nem látták.

A Szájer József botrányával kapcsolatos cikkeinket itt találja>>>

A diplomata-útlevél egyet jelent a diplomáciai mentességgel. Amíg azt a küldő állam fel nem oldja, az illető érinthetetlen – mondta a Blikknek egy nemzetközi jogász. A lap az elmúlt egy hónapban háromszor is rákérdezett a magyar külügyminisztériumnál, hogy Szájer mikor adja vissza a diplomata-útlevelét. Végül megérkezett a minisztérium rövid válasza:

„Szájer József képviselő úr jelezte, hogy visszaküldi a diplomata-útlevelét.”

A Blikk még megjegyzi: a törvény szerint ekkortól csak „rendkívül indokolt esetben”, külügyminiszteri engedéllyel birtokolhatna diplomata-útlevelet Szájer József. Ilyen engedélyt kapott egyébként a 2016-os Európa-bajnokságon mutatott játékának köszönhetően Dzsudzsák Balázs. A diplomata-útlevél birtokosa adó- és vízummentesen utazhat, elkerülheti a vámvizsgálatot, jogosult lehet a diplomatarendszám használatára, és a nemzetközi jog alapján még a hazájában is diplomáciai mentességet élvez.

Szájer József nagyjából 40 millió forintos végkielégítéssel térhet haza Brüsszelből, írta korábban szintén a Blikk. A mandátum végével járó juttatás minden parlamentben eltöltött év után plusz egyhavi fizetséget jelent. Szájer 2004 óta volt tagja az EP-nek. Ez a juttatás minden képviselőnek jár, függetlenül attól, hogy milyen okból távozik – közölte korábban az Európai Parlament sajtóreferense.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!