Nyitva a fordulat lehetősége a Balla Irma-ügyben

2021. január 30. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban lejárt az a két hónap, amely alatt úgy volt, hogy a rendőrség lefolytatja a Balla Irma ügyben elrendelt perújítási nyomozást. A Debreceni Ítélőtábla még novemberben adott hírt az újabb fordulatról a hírhedt gyilkossági ügyben, amelyben először a meggyilkolt debreceni fideszes önkormányzati képviselő, Balla Irma fiát ítélték el. Miután a fiút egy új eljárásban mégis felmentették, egy másik embert találtak bűnösnek, D. Lajost.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a végső szót mondta ki 2020. februárban a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla, amikor D. L.-t nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletéért ítélték el 15 év fegyházra.

Az, hogy jogerős ítélet született 2020 elején, ugyanakkor nem jelentette azt, hogy az ügyben ne maradt volna kétely. Az ítélőtábla szerint a vádlott bántalmazta Balla Irmát, de azt nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el az asszony.

Ilyen előzmények után jelentette be november 25-i közleményében az ítélőtábla, hogy D. L. beadványa nyomán perújítást rendeltek el az ügyben, és a perújítást a rendőrségnek két hónapon belül le kell folytatnia.

„Olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált az elítélt, amit eddig nem vizsgált a bíróság.

A perújítási nyomozás célja annak eldöntése, hogy az ügyben az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének” – magyarázták akkor.

A két hónap elteltével érdeklődtünk az eredményről. A Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője a perújítási nyomozást végző ORFK-hoz irányított minket. A rendőrség nem válaszolt a szóban forgó bizonyíték jellegére vonatkozó kérdésünkre, arról sem írtak, hogy mire jutott a perújítási nyomozás, ugyanakkor a jelen időben fogalmazott válaszból arra lehet következtetni, hogy a nyomozás – bár az eredetileg kitűzött két hónap eltelt – jelenleg is tart.

„Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Debreceni Ítélőtábla által elrendelt perújítási nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja. Az eljárásól a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad”

– írta a Telexnek az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!