Perújító nyomozást rendelt el a bíróság a Balla Irma-gyilkosság ügyében

2020. november 25. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2007-ben ölték meg Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt a lakásában, és noha úgy tűnt, 2020. februárban, a másodfokú ítélettel megszületett a végső döntés az ügyben, a legfrissebb fejlemények alapján a későbbiekben ebben még változás állhat be, mivel az ügyben 15 év fegyházra ítélt D.L. beadványában olyan bizonyítékokat „prezentált (…), amit eddig nem vizsgált a bíróság” – írja a Debreceni Ítélőtábla az MTI-nek küldött közleményben.

A perújítási nyomozás célja annak eldöntése, hogy az ügyben az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének. Az ítélőtábla az iratokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságának küldi meg, a rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia.

Először Balla Irma fiát vádolták meg

Balla Irma megölésével eredetileg az áldozat fiát vádolták meg, és a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt el is ítélte 12 év fegyházra. A Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, és a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában első fokon felmentette őt, majd a Debreceni Ítélőtábla 2013 szeptemberében helybenhagyta a felmentő döntést. A gyanú már korábban D. L.-re terelődött, aki ellen végül 2015 decemberében emeltek vádat.

Az elsőfokú bíróság megállapítása szerint D. L. anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban a sértett házához ment, hogy pénzt és egyéb értékeket szerezzen tőle. Miután látta, hogy egyedül van otthon, bement a kulcsra nem zárt bejárati ajtón, és feszítővassal megütötte a nő fejét, aki az ágyon hanyatt esett. Ezután még többször ütötte az arcát, fejét. Végül a feszítővassal olyan gégesérüléseket okozott, amik után Balla Irma azonnal meghalt. Ezután elvette mobiltelefonját, MP3-lejátszóját és húszezer forint készpénzt, majd az ujjlenyomatokat letörölte a tárgyakról és a kilincsről, távozóban pedig kulcsra zárta a bejárati ajtót. A holttestét másnap a fia találta meg.

A Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt D. L.-t 15 év fegyházra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2020 februárjában jogerős ítéletében a bűncselekményt nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletének minősítette, aminek értelmében D. L. ugyan bántalmazta Balla Irmát, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag emiatt hunyt el a nő, így nem igaz rá a különös kegyetlenséggel kitétel. A büntetés mértékét ugyanakkor nem enyhítette és nem is súlyosított az ítélőtábla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!