Nem ösztöndíjat kapott Orbán Gáspár a brit elit akadémiára, hanem tanulmányi szerződéssel támogatta a HM

2021. január 27. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Megerősítjük, hogy a három magyar állampolgár közül az egyik személy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár volt. Ugyanakkor cáfoljuk, hogy a képzésen résztvevők HM ösztöndíjasként vettek volna részt” – írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) a hvg.hu megkeresésére. Orbán Gáspárnak ugyanakkor tanulmányi szerződést kellett aláírnia, amelyben a Telex információi szerint azt vállalta, hogy 5 évig itthon szolgál a minisztérium támogatásáért cserébe.

A hvg.hu január 11-én fordult a minisztériumhoz közérdekű adatigénylésben, a választ szerdán kapták meg. Arra a minisztérium válasza nem tér ki, hogy pontosan hogyan finanszírozták Orbán Gáspár kőkemény fizikai és mentális kiképzést abban az intézményben, ahol királyok, hercegek, diktátorok és kormányfők is tanultak korábban.

Azt, hogy Orbán Viktor fia elvégzett egy közel 40 millió forintba kerülő 9 hónapos kurzust egy brit katonai elit iskolában, a Telex írta meg először. Korábban a Népszava adott hírt arról, hogy a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) képzését tavaly májusban három magyar állampolgár fejezet be a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként.

Orbán Gáspár a Sandhurst Royal Military Academy diákjai között – Fotó: The Royal Military Academy Sandhurst / Facebook
Orbán Gáspár a Sandhurst Royal Military Academy diákjai között – Fotó: The Royal Military Academy Sandhurst / Facebook

Orbán Viktor fiának ügyében a Telex többször is küldött kérdéseket a Honvédelmi Minisztériumnak, emellett a Miniszterelnökségen és a Sandhurst Királyi Katonai Akadémiánál is érdeklődtünk. Sőt, magát Orbán Gáspárt is megpróbáltuk közvetítőn keresztül, illetve írásban is elérni, de ezekre a megkereséseinkre egyáltalán nem érkezett válasz. Az M1 Híradója viszont, látszólag a semmiből, éppen az ügy kirobbanása előtt készített anyagot a magyar hallgatók külföldi katonai kiképzéséről.

A Honvédelmi Minisztérium eredetileg úgy nyilatkozott Orbán Gáspár kiképzéséről, hogy nem derült ki, mire reagáltak. Az aktuális kormányinfón pedig úgy fogalmazták át a Telex erre vonatkozó kérdését, hogy a köztévé adásában ekkor sem hangzott el se a kormányfőnek, se a fiának neve az ügy kapcsán.

Arról, hogy mi alapján tudott Orbán Gáspár kijutni a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia képzésére, a minisztérium a hvg.hu-nak azt írta, hogy a parancsnok felterjesztése alapján, az adott szakterületért felelős szerv (szakmai felelős) jóváhagyásával.

A parancsnok a kiválasztáskor „a jelölt egyéni motivációját, alkalmasságát, nyelvi felkészültségét, végzettségét, tervezett beosztását, feladatkörét, szakmai előéletét, ideértve a polgári életben szerzett tapasztalatot” vette figyelembe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!