Lázár: Az irányt tekintve orbánabb vagyok Orbánnál

2021. január 26. – 11:50

frissítve

Lázár: Az irányt tekintve orbánabb vagyok Orbánnál
Lázár János a felújított óföldeáki erődtemplom átadásán 2020. szeptember 27-én – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyinterjút adott a 24.hu-nak Lázár János fideszes képviselő, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, korábbi miniszter, aki szerint a mai napig be tudja fejezni Orbán Viktor mondatait, és nem csak azért, mert a miniszterelnök sokszor mondja el ugyanazt ugyanúgy.

„...[A] miniszterelnök, valamint köztem az esetek többségében csak a célokhoz vezető eszközök kérdésében van véleménykülönbség”

– mondja az interjúban Lázár, majd egyből fel is sorol pár ilyen területet. „llyen a vasárnapi boltzár esete, melyben a kormány szerintem az elveivel ellentétesen cselekedett, mondjuk ki: megfutamodott. Ilyen a kiskereskedelmi hálózatok adóztatása, a multik elleni küzdelem, az autóipar állami dotációjának csökkentése és az, hogy én kevesebb stadionépítéssel is beérném. De a szuverenitással, az erős Magyarország felépítésével kapcsolatban mindig támogattam és támogatni is fogom a Fideszt.”

Lázár szerint Orbánnak van érvényes gondolata arról, hogy milyen Európát akar, a legtöbb EU-s miniszterelnöknek és vezetőnek, így Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak viszont nincs. „Orbán Viktor ma a kontinensünk legértelmiségibb attitűdű politikusa: elméleti és nemcsak gyakorlati oldalról foglalkozik a politikával, a jövő fontos kérdéseivel” – állítja Orbánról Lázár.

A gondolatot továbbvezetve kifejti, hogy „Brüsszelben percemberkék dáridója zajlik”, és hogy a „Fidesz brüsszelezése és sorosozása valóban egyszerű üzenet”, ám emögött „alaposan végiggondolt társadalompolitika áll”.

A korábbi befolyásából vesztő Lázár elismeri az interjúban, hogy vége a „sztárságának”, de csak Orbán tudja, hogy kit mikor és miért húz hátrébb az első vonalból.

Arra, hogy később juthat-e neki nagyobb szerep, akár Orbán Viktor utódjaként, kitérő választ adott, annyit viszont elárult:

„Országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére. A 2018-as háttérbe lépésemnek van egy felbecsülhetetlen haszna: most nemcsak arra jut időm, hogy tegyem, amit tennem kell, hanem azon is gondolkodhatok, mit kellene tenni. Beleástam magam a vidékpolitikába, végtelenül inspirál és határtalanul élvezem, ahogy kémlelhetem a látóhatárt.”

A nagyinterjúban Lázár János beszél a 2018-as bécsi no-go zónás és a 2019-es Horthy Miklós sírját koszorúzós videóiról, a nemzeti politikáról, országépítésről, a teniszszövetségi munkáról, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem helyzetéről, illetve a Csányi Sándorral való kapcsolatáról, az agráriumba ömlő milliárdokról, valamint az Egyesült Államokról és Oroszországról. A Szájer-ügyről viszont nem, arra csak annyit mondott:

„Földdel foglalkozom, tehenekkel, lovakkal, kutyákkal. Country life!”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!