Díszdoktori címet kap Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemtől

2021. január 26. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Doctor honoris causa kitüntető címet ad a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalinnak, a Pfizer/Biontech-vakcina szabadalmát kidolgozó kutatónak, írja az MTI.

Az egyetem közleménye szerint Karikó Katalin fél évszázada kötődik hozzájuk. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban ott is kezdett a Természettudományi Kar biológus szakán. Háromszor is kapott Népköztársasági Ösztöndíjat. (A Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tudományegyetem, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola és a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskola összevonásával alakult meg 2000-ben.)

Karikó korábban azt is mondta a közlemény szerint, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt.

1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzett kutatómunkát a doktorijához. A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált világszerte az élettudományok meghatározó tudományágává. Ezután még két évig folytatta kutatómunkáját náluk, mígnem 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték a kutatóközpontból, ekkor döntötték el férjével, hogy a hároméves kislányukkal külföldön kezdenek új életet. Az Egyesült Államokban – Philadelphiában és Washingtonban – dolgozott kutatóként. Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő – angolul messenger – RNS-nek vagy mRNS-nek a vizsgálata.

A Pfizer-BioNTech közösen dolgozta ki elsőként a koronavírus elleni vakcinát, amelynek alapját Karikó RNS-kutatásai adták.

Karikó emellett Szeged díszpolgára is lett, a kitüntetést májusban veszi át. Több tudós azt is kijelentette, hogy kollégájuknak Nobel-díjat kellene kapnia a felfedezéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!