Egy óra sem kellett a világháborús bomba sikeres hatástalanításához

2021. január 22. – 23:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb mint egy óra alatt sikerült hatástalanítania a honvédség tűzszerészeinek a Kerepesi úton előkerült világháborús bombát péntek éjjel – írja az MTI.

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje a helyszínről nyilatkozva azt mondta: gond nélkül sikerült kiszerelni a gyújtószerkezetet. A bombatestet és a gyújtót is felrakták a tűzszerészautóra, azokat a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

A korlátozásokat feloldották, a környéken már újra halad a forgalom.

Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. Fotó: MTI
Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. Fotó: MTI

Ahogy arról korábban beszámoltunk, péntek este 10 után kezdték meg a honvédség szakemberei a hatástalanítását annak a II. világháborús, ötven kilós bombának, amit szerdán a Kerepesi úton találtak egy építkezés során, az egykori gumigyár területén. A bombát 1938-ban, Magyarországon gyártották, és az ellenséges gyalogos erőket akarták visszaszorítani vele a magyar csapatok.

A most megtalált robbanótest élesített, és mágneses gyújtószerkezettel volt ellátva, emiatt a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méteres körzetben ki kellett üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!