Este tíztől hatástalanítják a józsefvárosi világháborús bombát

2021. január 22. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este tíz óra után fogják hatástalanítani azt a II. világháborús bombát, amit szerdán a Kerepesi úton találtak a Magyar Honvédség tájékoztatója szerint. A katonák megvárják, hogy 22:20-kor elmenjen az utolsó vonat, majd megkezdik a munkát a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek.

A rendőrség azt írja, a tűzszerészeti munkálatok idejére két társasházat is kiürítenek az Asztalos Sándor úton, illetve lezárják a Kerepesi út egy részét. ​A környéken a bomba hatástalanítása miatt az alábbiakra kell számítani:

  • péntek 19:30-tól a rendőrség kiüríti a Budapest VIII., Asztalos Sándor út 7. és 8. szám alatti társasházakat,
  • péntek 20:30-tól egészen másnap 02:00-ig lezárják a VIII. kerület egy részét, az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között,
  • péntek 21:45-től egészen másnap 02:00-ig lezárják a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között.
Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. Fotó: MTI
Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. Fotó: MTI

Ahogy azt korábban a Telex is megírta, szerdán került elő egy építkezés során egy ötven kilós légibomba a Kerepesi út 17-nél, az egykori gumigyár területén. A bombát 1938-ban, Magyarországon gyártották, és az ellenséges gyalogos erőket akarták visszaszorítani vele a magyar csapatok.

A most megtalált robbanótest élesített, és mágneses gyújtószerkezettel van ellátva, emiatt a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méteres körzetben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

A MÁV már korábban bejelentette, hogy a Keleti és Ferencváros, illetve a Keleti és Kőbánya felső közötti vonatközlekedés péntek fél 11-től várhatóan szombat hajnal 1-ig szünetel majd.

A Budapesti Közlekedési Központ pedig azt közölte, hogy érintett szakaszon közlekedő BKK-járatok (a 80-as trolibusz és egyes éjszakai járatok) rövidített, illetve terelőútvonalon járnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!