Alkotmánybíróság: Részben alaptörvény-ellenes a kormány hulladékgazdálkodási törvénye

2021. január 20. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alaptörvény-ellenesnek találta az Alkotmánybíróság (Ab) a hulladékgazdálkodási törvény egyik rendelkezését, mert sérti a tulajdonhoz való jogot – olvasható a testület a honlapján.

Az állami kukavárral részletesen ebben a cikkben foglalkoztunk.

Az Országgyűlés december 15-én szavazta meg a törvényt, de Áder János nem írta alá, hanem előzetes normakontrollra az Ab-hoz küldte.

„A törvény támadott bekezdése értelmében a hulladék birtokosa a hulladékáról kizárólag az államnak, a koncesszornak vagy a koncesszori alvállalkozónak történő átadással gondoskodhat, amely hulladék így az állam, a koncesszor vagy a koncesszori alvállalkozó tulajdonába kerül; eszerint a termelési és ipari hulladékok tulajdonát a törvény elvonja”

– áll az Ab határozatában.

A köztársasági elnök szerint ez azért nem jó így, mert a hulladék eredeti birtokosa nem kap semmit az átvevőtől, még akkor sem, ha a hulladék egyébként hasznos, esetleg újra felhasználható. Sőt, a törvény alapján az eredeti tulajdonosnak kell fizetnie, hogy átadhassa a hulladékot, így gyakorlatilag kétszer van költsége egy adott hulladékkal.

„A köztársasági elnök álláspontja szerint a módosítás azzal, hogy a termelési és ipari hulladékok tulajdonát teljes és feltétlen, azonnali kártalanítás nélkül elvonni rendeli, megsérti az Alaptörvény tulajdonhoz való jog védelmét biztosító rendelkezdését.”

Az alkotmánybíróság egyetértett. A testület szerint a jogalkotónak egy olyan rendszert kell kidolgozni, „amely egyszerre teremti meg a hulladéktulajdonosok ellentételezését, és veszi figyelembe a kötelező közszolgáltatási, környezetvédelmi és közegészségügyi szempontok maradéktalan érvényesítését úgy, hogy azok az uniós szabályozásból származó szabályozási kötelezettségeinknek is megfeleljenek.”

Áder a törvény egy másik bekezdését és paragrafusát is alaptörvény-ellenesnek vélte, de az Alkotmánybíróság ezeket az aggályokat elutasította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!