378 denevért mentettek ki az edelényi kórház kazánházából

2021. január 19. – 22:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteg, szám szerint 378 rőt korai denevért gyűjtöttek össze az edelényi kórházban, miután munkások a tetőtéri kazánház bontása közben rábukkantak a telelő kolóniára.

Az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei 4 órán át dolgoztak az állatok begyűjtésén a Koch Róbert Kórházban, végül a 378 állat közül egy sem sérült meg a mentés vagy a szállítás során. Az állatok egyik része Jósvafőre, többségük pedig az Esztramosra, egy bányatáróba került, írták.

Telelés során a denevérek testhőmérséklete 1-6 Celsius fok közé csökken, a légzésük és a keringésük az aktív időszakhoz képest a töredékére esik vissza, óránként alig 20-25 lélegzetvétel történik ilyenkor, ennek köszönhetően a testtömegüknek csak a 0,2%-át használják fel naponta.

„Hibernált állapotban a denevérek nagyon kiszolgáltatottak, ezért vigyázni kell rájuk. Ha építkezéskor véletlenül előkerülnek valahol, azonnal értesíteni kell a nemzeti park igazgatósági munkatársait!”

– írják.

Ez nem történt meg január elején Miskolcon, ahol huszonhárom denevér pusztult el, amikor leverték egy épület burkolatát, ami alatt már a téli álmukat aludták az állatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!