Síró, magatehetetlen és kéttucatnyi elpusztult denevért találtak egy miskolci épületnél, ahol leverték a burkolatot

2021. január 8. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhárom denevér pusztult el amiatt, mert Miskolcon leverték egy épület burkolatát, ami alatt már a téli álmukat aludták az állatok. Közel hatvan denevért még meg lehet menteni.

A Mályi Madármentő Állomás számolt be arról Facebook-oldalán, hogy amikor csütörtök délután a Miskolc belvárosában található épülethez érkeztek, a megbontott burkolatú épület környékén síró, magatehetetlen és átfagyott denevéreket találtak, több közülük már ekkor halott volt. A korábban ott dolgozó munkások már elhagyták a területet.

A természetvédők a rendőrséget és a Bükki Nemzeti Parkot is értesítették. A területen 58 élő denevért és 23 elpusztult állatot számoltak össze a nemzeti park munkatársai. Az élő denevéreket egy természetes élőhelyre szállították át, ahol zavartalanul folytathatják téli álmukat. Két utólag megtalált denevért a madármentők vettek magukhoz. A halott denevérek tetemeit a Madármentő Állomás a rendőrség és a nemzeti park kérése lefagyasztotta.

A Mályi Madármentők szerint természetkárosítás és állatkínzás valósult meg azzal, hogy megzavarták a denevéreket, majd sorsukra hagyták a magatehetetlen állatokat. A természetvédelmi kár több mint kétmillió forint.

A denevérek egy része barlangokban vészeli át a telet, de gyakran panelházak réseibe is behúzódnak. A denevérek hibernálják magukat, hogy egy nagyon vékony felhalmozott zsírréteggel éljék meg a tavaszt. Ha felébresztik őket, akkor pont ezt a zsírtartalékot élhetik fel, így elpusztulhatnak.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!