Az SZFE kuratóriuma a református egyháznak adná az Ódry Színpadot

2021. január 14. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése a Magyarországi Református Egyháznak adná a Vas utca 2/C alatti épületrészt, ahol most az Ódry Színpad is van, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az ingatlan sorsáról. Az egyetem kommunikációs vezetése szerint azonban egyelőre csak egy szándékról van szó.

Az épületet 1943-ban Ravasz László püspök szentelte fel, és eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének székháza volt, a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

1950-ben államosították az ingatlant, majd kamaraszínháznak építették át, és 1959 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.

Hétfőn derült ki, hogy az SZFE új vezetése több épületbe szórja szét az oktatási helyszíneket. Az RTL információi szerint

  • Budán, a Duna TV régi székházában tanulhatnak majd filmes képzésükön a diákok, az állami tulajdonú épület felújítása egy ideje zajlik (2011 óta áll üresen);
  • a színészképzés továbbra is Pesten zajlik majd;
  • az adminisztráció egy részét pedig egy harmadik helyre, az Infoparkba szervezték ki.

Az RTL úgy tudja, a Duna TV egykori székháza decemberben került a Színház- és Filmművészetért Alapítvány vagyonkezelésébe.

Az ATV pár napja számolt be arról, hogy információi szerint eladják a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit, megszűnik az Ódry Színpad, az Uránia lesz az SZFE-sek új játszóhelye, a kollégisták pedig nem a Vas utcába fognak járni. Anyagában az RTL is megerősítette, hogy a kollégisták nem maradhatnak majd eddigi helyükön, de a csatorna alapítványi informátora cáfolta, hogy az épületeket eladnák.

Az SZFE-blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja: