Megjelent a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében is, 101 ezer tojótyúk leölését rendelték el

2021. január 14. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a szervezet.

Egy kerekegyházi nagy létszámú tojótyúktartó gazdaságban a tojástermelés nagyarányú csökkenése és a lágy héjú tojások számának drasztikus emelkedése miatt felmerült a madárinfluenza betegség gyanúja.

A mintavétel alapján ma reggelre a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul elrendelték az érintett állomány, összesen több mint 101 ezer tojótyúk leölését.

A gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védő- és 10 km sugarú megfigyelési körzetet is, ahol további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a szállítási korlátozások.

Bár az embereket ritkán veszélyezteti a madárinfluenza, ébernek kell lenni, mert ez a vírus azért képes átugorni az emberre is. Az igazi problémákat a baromfitartóknak okozza a madárinfluenza: sok állat elhullott már, de százezer számra le is ölik az a baromfikat Európa és Ázsia több országában, hogy megállítsák a járványt. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!