Több szabálytalanságot is talált a kormányhivatal a Hadházy által videózott szentendrei temetőben

2021. január 12. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt korábban megírtuk, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere vizsgálatot rendelt el, és soron kívüli tájékoztatást kért a városban temetési szolgálatot ellátó cégtől azután, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról írt a Facebookon: a hozzá eljutott videó tanúsága szerint „a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek”. Hadházy szerint emiatt méltatlan körülmények alakultak ki, ugyanakkor azt nem tudni, hogy a felvételt pontosan mikor készítették.

A polgármesteri bejárás során a polgármester és csapata nem olyannak találta a halottasházat, mint ahogy a videón látszott, ezért a rendőrség rémhírterjesztés miatt nyomozást indított. Ennek ellenére több hiányosságot is felfedeztek, amit az üzemeltetőnek rövid időn belül ki kell javítania.

Később megszólalt a szentendrei temető üzemeltetője is, aki a Szevi.hu arról kérdezett, miért fekszenek a halottasházban fedetlen koporsóban, hűtetlen szobában a halottak „Hogy, mi az oka ennek? A világjárvány, a covid. Ez csak azoknak megdöbbentő, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, én sem akadok ki, ha bemegyek egy étterem konyhájába” – mondta.

A Magyar Nemzet kedd reggeli cikkében azt írja, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálata – amit a Hadházy Ákos által posztolt videó alapján indítottak – több szabálytalanságot is talált a temetőben.

A lapnak Tarnai Richárd kormánymegbízott azt mondta: „miután megkapták a vizsgálati eredményt, határozatban utasították a fenntartót a jogszabálysértő körülmények megszüntetésére. Ha ennek eleget tesz Szentendre, akkor célt ér a kormányhivatal, ellenkező esetben bírságnak nézhet elébe a temetőt működtető baloldali önkormányzat”.

Tarnai hozzátette, az ügy folyamatban van, a döntés még nem jogerős, így további részletes információt nem adhatnak.

Az egyébként már a polgármesteri bejáráson kiderült, hogy nincs minden teljesen rendben a temetőben. Ahogy megírtuk, kiderült, hogy a dolgozók ha ott vannak, nem mindig zárják az épület ajtaját, több olyan tárgyat is találtak az épületben, ami nem odaillő (például gázpalackot).

„A nyilvántartások áttekintése során kiderült, hogy adminisztratív mulasztás miatt nem állapítható meg egyértelműen a holttestek beérkezésének és elszállításának időpontja”

– áll a jelentésben.

Egy 2017-es vizsgálaton a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya több hiányosságra is rámutatott, de ezeknek pótlását azóta nem ellenőrizték. Egy hűtő nem működött, a pótlásról és a hűtő javításáról az üzemeltetőnek 8 napon belül intézkedési tervet kell bemutatnia.

A cégnek polcokat kell kialakítania, hogy ne fordulhasson többet elő, hogy a koporsókat egymásra helyezik. Ezeket február elsején egy újabb bejárás alkalmával ellenőrzik az illetékesek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!