Rémhírterjesztés miatt nyomoz a rendőrség a szentendrei halottasházban készült videó ügyében

2021. január 8. – 23:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem találtak a Facebookon keringő videókban látható körülményeket a szentendrei halottasházban, ezért a rendőrség rémhírterjesztésért nyomozásba kezd – írja a Szentendre.hu. Fülöp Zsolt polgármester azért indított vizsgálatot, mert egy videón, amit Hadházy Ákos is megosztott a Facebookon úgy tűnt, hogy a halottasházban a nagy számuk miatt kegyeletsértő módon tárolják a holttesteket.

Fülöp Zsolt meglátogatta az intézményt, vele tartott Vincze Viktória a Polgármesteri Hivataltól, Jámbor Ferenc a városi rendészet vezetője, dr. Győri Csilla megbízott tisztifőorvos és Erdélyi Mitro Katalin, a halottasház működési felügyeletét ellátó Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai, valamint Simon Zsolt, a temetőt üzemeltető cég vezetője.

A bejárás során kiderült, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint a videón, a résztvevők szerint nem voltak kegyeletsértő módon egymásra pakolva a koporsók. Azt is kiemelték, hogy a halottasházban a látogatáskor 10 elhunyt volt, és egyikük sem a koronavírus szövődményébe halt bele.

Ettől függetlenül nem volt ideális a helyzet: kiderült, hogy a dolgozók ha ott vannak, nem mindig zárják az épület ajtaját, több olyan tárgyat is találtak az épületben, ami nem odaillő (például gázpalackot).

„A nyilvántartások áttekintése során kiderült, hogy adminisztratív mulasztás miatt nem állapítható meg egyértelműen a holttestek beérkezésének és elszállításának időpontja”

– áll a jelentésben.

Egy 2017-es vizsgálaton a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya több hiányosságra is rámutatott, de ezeknek pótlását azóta nem ellenőrizték. Egy hűtő nem működött, a pótlásról és a hűtő javításáról az üzemeltetőnek 8 napon belül intézkedési tervet kell bemutatnia.

A cégnek polcokat kell kialakítania, hogy ne fordulhasson többet elő, hogy a koporsókat egymásra helyezik. Ezeket február elsején egy újabb bejárás alkalmával ellenőrzik az illetékesek.

A rendőrség rémhírterjesztés miatt indít nyomozást a neten keringő videó készítőjével szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!