A szentendrei polgármester szerint a Hadházy videóján látható halottasházi helyzetre nem lehet magyarázat a covid

2021. január 12. – 15:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt korábban megírtuk, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy posztjában arról írt, hogy a hozzá eljutott videó tanúsága szerint „a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek”. Hozzá csatolt is egy videót, amin fedél nélkül egymásra pakolt, nem üres koporsók vannak. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere vizsgálatot rendelt el, és soron kívüli tájékoztatást, valamint a hiányosságokat kezelő intézkedési tervet kért a városban temetési szolgálatot ellátó cégtől. A cég vezetője később azt nyilatkozta, a videón látható helyzetnek az oka a világjárvány.

A Magyar Nemzet kedd reggeli cikkében – amelyet itt szemléztünk – azt írta, a Pest Megyei Kormányhivatal lefolytatott egy vizsgálatot az ügyben, és több szabálytalanságot is találtak a temetőben. A kormánylapnak Tarnai Richárd kormánymegbízott azt mondta: „miután megkapták a vizsgálati eredményt, határozatban utasították a fenntartót a jogszabálysértő körülmények megszüntetésére. Ha ennek eleget tesz Szentendre, akkor célt ér a kormányhivatal, ellenkező esetben bírságnak nézhet elébe a temetőt működtető baloldali önkormányzat”.

És erre reagált most hosszabb közleményben Szentendre vezetése, és külön személyes részben Fülöp Zsolt polgármester. A közleményben azt írják, sem a halottasház-ügyben lefolytatott kormányhivatali vizsgálatról (ami 8-án indult), sem annak eredményéről nem kapott tájékoztatást a szentendrei önkormányzat a kormányhivataltól, arról a sajtóból értesültek.

Fülöp Zsolték azt is kifogásolják, hogy „a vizsgálatról hírt adó Magyar Nemzet azonban csak azokat a hiányosságokat említi, amelyeket a polgármester által kezdeményezett helyszíni bejáráson a temetői szolgáltatások ellenőrzésére jogosult hatóság (a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának) munkatársai jegyzőkönyvbe foglaltak”. Ahogy azt is írják, hogy ráadásul a törvény szerint eleve a kormányhivatalnak kellett volna mindig is vizsgálnia a település köztemetőinek állapotát.

Sajnos pont a törvény által kötelezett hatóság megyei vezetője, Tarnai Richárd kormánymegbízott kezdett el az ügyben egy olyan politikai felhangoktól sem mentes kommunikációt, amely megkerülte az általa vezetett kormányhivatal törvényben előírt felelősségét. Így Tarnai Richárd megkerülte azt a kérdést is, hogy az elmúlt években milyen gyakran került sor a szentendrei temető hatósági ellenőrzésére. (Ami a kormányhivatal kizárólagos illetékességi körébe eső hatósági ellenőrzés.)

– áll a közleményben, és hozzáteszik, remélik, a kormányhivatali vizsgálat erre is kitért.

A közlemény második fele a polgármester személyes üzenete. Ebben többek között azt írja:

Szentendre polgármestereként szeretném kifejezni mély megrendülésemet és együttérzésemet azoknak a hozzátartozóknak, akiknek elhunyt szeretteit méltatlan körülmények között helyezte el az üzemeltető a szentendrei halottasházban.

Véleményem szerint, az ügyre nem lehet magyarázat a Covid járvány, a többnapos munkaszünet, vagy bármilyen más indok”.

Hozzáteszi, „a nyilvánosságra került videó segített abban, hogy szembesüljünk a halottasházban tapasztalható elfogadhatatlan körülményekkel”. Ezért cselekvési tervet készítenek, hogy ilyen ne fordulhasson elő többé.

Fülöp szerint az viszont jól mutatja „az abnormális politikai közállapotokat”, hogy a kormányhivatal megyei vezetője „képes lejárató kampányra használni egy ilyen ügyet”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!