A kártalanításukért aggódnak a Soroksárról kiszorított hajléktalansegítő civilek

2021. január 11. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült egy előterjesztés a soroksári önkormányzatnál annak a Láng Endre utcai teleknek az ügyében, amely miatt az ősszel egymásnak feszült a kerület vezetése és a telek tulajdonosa, az Utcáról Lakásba Egyesület. A civilek a telkükön egy három bérlakásos házat szeretett volna építeni, hogy oda olyan ügyfeleik költözhessenek be számukra is megfizethető áron, akik korábban hajléktalanok voltak, vagy hosszú távon tarthatatlan körülmények között éltek.

Ellenállásba ütköztek, a lakosság egy része is ellenük fordult, a képviselőtestületi-többség pedig végül jogi eszközzel keresztbe tett az építkezésnek, az egyesület számára használhatatlanná téve a telküket. A helyzet elmérgesedése, amiről korábbi cikkünkben részletesen írtunk, oda vezetett, hogy lemondtak Soroksárról a hajléktalansegítő civilek, és eldöntötték, hogy új helyszínt keresnek az építkezéshez.

Ehhez azonban szükségük lesz arra a pénzre, amit eddig Soroksáron hiábavalóan elköltöttek.

Úgy számoltak, hogy 15 millió forinttal károsította meg őket az önkormányzat: ennyit költöttek el eddig arra, hogy megvegyék a Láng Endre utcai telket, elkezdjék a közművesítést és kifizessék az eddigi munkadíjakat. Ez amúgy az éves költségvetésük negyede.

Az ősszel a polgármesterrel abban állapodtak meg, hogy az önkormányzat által megbízott értékbecslő szakértő felméri az ingatlant, az alapján a polgármester készít majd egy előterjesztést a képviselő-testületnek a telek megvásárlásáról, a testület pedig dönteni fog.

A vételi ajánlatról szól az a decemberi keltezésű előterjesztés, amely nemrég került fel a soroksári önkormányzat honlapjára. A gazdasági és közbeszerzési bizottságnak készült dokumentum szerint elkészíttették az igazságügyi ingatlanforgalmi szakvéleményt a 283 négyzetméteres telekről. A számolás kétféleképp is elkészült: a civilek projektjének leállítására kitalált változtatási tilalom figyelembevételével, illetve annak figyelmen kívül hagyásával.

A Régió Consult Kft. 2020. november 30-ai szakvéleménye alapján:

  • az Ingatlan forgalmi értéke az érvényben lévő változtatási tilalom figyelembe vételével nettó 4.573.846,-Ft,
  • az Ingatlan forgalmi értéke az érvényben lévő változtatási tilalom figyelmen kívül hagyásával pedig nettó 11.449.897,-Ft.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben most nem a gazdasági bizottság fog dönteni az előterjesztésről, a vételi ajánlat megtételéről, hanem a polgármester, Bese Ferenc. Az előterjesztés május 31.-et adja meg határidőként. A polgármesteri határozat tervezetében az összeg helyét egyelőre kipontozva hagyták.

Papadopulosz Dóra, az Utcáról Lakásba Egyesület kommunikációs munkatársa szerint az előterjesztés tartalmáról őket egyébként nem tájékoztatták. Mivel arra számítottak, hogy kártalanítják őket, az előterjesztésben nem az van, amit vártak. A civil szervezet munkatársa a Telexnek azt írta:

Ma jeleztük feléjük, hogy kimaradt a kártalanítás az előterjesztésből, pedig a telek megvásárlásán túl is volt benne munkánk és anyagköltségünk is, összesen több mint 15 millió forintot költöttünk. Szeretnénk a mobiházakat máshol felépíteni, de ehhez szükségünk lesz arra, hogy a teljes kárunkat megtérítse az önkormányzat. Ez persze az anyagi része. Az erkölcsi kár, amit a hajléktalan emberek elleni uszítással okoztak, csak nehezen és lassan orvosolható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!