Lemondtak Soroksárról a hajléktalansegítő civilek

2020. november 09. – 23:25

Lemondtak Soroksárról a hajléktalansegítő civilek
Az Utcáról Lakásba Egyesület telke a Láng Endre utcában, Soroksáron – Fotó: Utcáról Lakásba Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Egy három bérlakásos házat szeretett volna építeni az Utcáról Lakásba Egyesület Soroksáron: olyan emberek költözhettek volna be ide, számukra is megfizethető áron, akik korábban hajléktalanok voltak, vagy hosszú távon tarthatatlan körülmények között éltek. A civilek megvették a telket, az építkezés előkészítése ment a maga útján, míg az önkormányzat vezetése és a lakosok egy része ellenük nem fordult. A helyzet elmérgesedett, a mélypont az volt, amikor valaki telefonon azzal fenyegette meg őket: legéppuskázzák a beköltözőket. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a többség jogi eszközzel keresztbe tett az építkezésnek, az egyesület számára használhatatlanná téve a telküket. Most legalább arra van kilátás, hogy megveszik tőlük az ingatlant, és a pénzből elölről kezdhetik a munkát valahol máshol.

Nekifut a soroksári önkormányzat a november 10-i képviselő-testületi ülésen, hogy – a múltkori alkalommal meglépett adminisztratív ellehetetlenítés után – vállalhatóbb megoldást vitasson meg a hajléktalanokat segítő civilek telkének ügyében. Az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) októberben úgy járt, hogy a soroksári önkormányzat egy rendelettel használhatatlanná tette számukra a Láng Endre utcai telket, amit korábban azért vásároltak meg, hogy ott egy, három olcsó bérlakásra osztott házat építsenek fel rászoruló embereknek.

Szóbeli ígéretet kaptak azóta a polgármestertől arra, hogy ha már építkezni nem hagyják őket, legalább megveszik tőlük a telket: ez az ígéret is téma lesz a keddi ülésen.

A nyolc éve létrehozott ULE eddig körülbelül hetven embernek segített megoldani a lakhatását Budapesten. Vannak lakóik Kőbányán, Pesterzsébeten, de egyébként még Soroksáron is, egy másik helyszínen, ott a telket még 2018-ban vették meg. Nem kizárólag hajléktalanokkal dolgoznak együtt: a lényeg, hogy olyan emberekről van szó, akik piaci árat jelenleg nem tudnának tisztességes lakásért fizetni. Az élethelyzetek változatosak: vannak köztük gyereket nevelő anyák, nyugdíjas párok is. Az egyesület bérlőinek körülbelül fele olyan, aki korábban hajléktalanként volt kénytelen élni, a többiek nem az utcán, hanem mondjuk rossz minőségű ingatlanokban laktak, vagy családok átmeneti otthonában.

Az Utcáról Lakásba Egyesület tagjai az első soroksári ház építésénél 2018-ban – Fotó: Utcáról Lakásba Egyesület
Az Utcáról Lakásba Egyesület tagjai az első soroksári ház építésénél 2018-ban – Fotó: Utcáról Lakásba Egyesület

Az ULE nemcsak lakást tesz elérhetővé nekik, hanem folyamatos szociális munkával is segít a bérlőinek, szóval rálát a mindennapjaikra, arra is, hogy jönnek ki a szomszédaikkal. A régebbi soroksári telkükön épült ikerház lakói például tudomásuk szerint beilleszkedtek, csendes szomszédok, „a legtöbb soroksári, de még utcabéli lakos sem hallott róluk, rólunk sem, soha”. Az egyesület eddig nem érzékelt gondot ezen a téren. Ezért is érte őket váratlanul, ami az elmúlt hónapokban Soroksáron a nyakukba zúdult.

Teljesen jogszerű lett volna, amíg betartják a szabályokat

A Láng Endre utcai telek ügyében eleinte minden rendben volt, a dolgok mentek a maguk útján. 2019-ben kezdtek Soroksáron nézelődni, helyszínt keresni a programjuk bővítéséhez, egy új sorház építéséhez, ahová három háztartás, összesen hat-hét ember költözhetne be. Még azelőtt, hogy megvették volna a kinézett telket, egyeztettek a kerületi főépítésszel, hogy megvalósítható-e itt, amit terveztek. 2020 elején az övék lett az ingatlan. Augusztusban jutottak el odáig, hogy kezdődhet a tényleges építkezés: elkezdték előkészíteni a közművesítést, befúrták a talajcsavarokat.

De augusztus volt az a hónap is, amikor megindult egy folyamat a soroksári önkormányzatnál is. Az augusztusi testületi ülésen már a képviselők elé került egy előterjesztés, amely nem épp barátságos hangnemben, de még viszonylag belenyugvóan írt az ULE projektjéről. „Amennyiben az Egyesület a vonatkozó építési előírásokat, településképi követelményeket maradéktalanul betartja, akkor teljesen jogszerűen építhet lakásokat rászoruló emberek számára. Természetesen az egyenlőség elve fordítva is igaz, így ha a beköltözők esetleges viselkedésükkel a közösségi normákat nem veszik figyelembe, akkor a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szerint vonhatók felelősségre” – fogalmazott a polgármester, Bese Ferenc nevén lévő előterjesztés.

A soroksári Láng Endre utcába tervezett ház látványterve – Forrás: Utcáról Lakásba Egyesület
A soroksári Láng Endre utcába tervezett ház látványterve – Forrás: Utcáról Lakásba Egyesület

Ebben Bese már említést tett lakossági panaszokról mind a tervezett új házzal, mind a másik régebbi soroksári helyszínnel kapcsolatban. Az ULE utóbb próbálta kikérni az önkormányzattól, hogy milyen panaszok érkeztek az építkezésükkel kapcsolatban, de konkrétumokkal nem lettek gazdagabbak. Papadopulosz Dóra, az Utcáról Lakásba Egyesület kommunikációs munkatársa a Telexnek azt írta: nincs egyetlen panasz sem, amely dokumentálva, az önkormányzat által kezelt bármilyen felületen érkezett volna.

Csereajánlat két olvasatban

Új helyzetet alakított ki viszont, amikor szórólapok jelentek meg Soroksáron, amelyek a valóságot elferdítve, egy bizonyos Tiszta Soroksárért Társaság nevében azt terjesztették, hogy hajléktalanszálló épül a Láng Endre utcában. A soroksáriak egy részénél működött az üzenet. Valaki aláírásgyűjtésbe kezdett, ahogy az később az önkormányzat vezetése részéről többször elhangzott hivatkozási alapként: két nap alatt 600 aláírás gyűlt össze az ULE építkezése ellen. A kérdés így volt feltéve: „Ön támogatja-e, hogy olyan lakások épüljenek a Láng Endre stb. utcában, ahová hajléktalanokat akarnak beköltöztetni?”

Még nem volt teljesen elmérgesedve a helyzet, amikor szeptember 4-én létrejött egy személyes találkozó a polgármester és az ULE vezetője, Kovács Vera között. Az itt történtekről eléggé eltérő a két fél beszámolója.

A történtek lecsupaszított vázáról nincs vita: a polgármester telekcserét vetett fel, amit az ULE részéről elutasítottak. Bese Ferenc ezt a saját konstruktív hozzáállása bizonyítékaként szokta felemlegetni, míg az ULE azt hangsúlyozza, hogy a javaslat egyáltalán nem volt konkrét, és nem volt világos, hogy kényszerhelyzetben vannak.

„A polgármester a javaslatát, hogy a kerület esetleg elcserélné a telket egy másikra, egy marginális lehetőségként vetette fel, nem szükségszerűségként. Nem tájékoztatott az elképzelésükről, és ennek hátteréről, és nem tudtunk informált döntést hozni” – írták. A polgármester szempontjából – az októberi testületi ülésen felvett jegyzőkönyv szerint – ez a helyzet így festett: „Ha ő feltesz egy kérdést bármilyen négyszemközti tárgyaláson egy egyesület vezetőjének, hogy a Képviselő-testület felhatalmazása alapján szeretne egy cseretelket felajánlani és arra az a válasz, hogy köszönjük, de nem, akkor mi a további feladata? Mit kellett volna még tennie? Úgy gondolja, hogy semmit, csupán tudomásul venni azt a döntést, amiről őt az Egyesület tájékoztatta. Ezt is tette.”

Túlfeszült indulatok

Nem sokkal ezután a találkozó után, szeptember 11-én a polgármester arról posztolt a Facebookon, hogy közbenjárt a kormányhivatalnál az ellen, amit ekkor már „tervezett hajléktalanszállónak” nevezett, és el is érte, hogy a folyamatban lévő munkálatokat azonnali hatállyal leállítsák. Az ULE szerint adminisztratív hiányosságokat kifogásolt a hivatal. Nekiláttak a hiánypótlásnak, és úgy számoltak, hogy ezzel viszonylag hamar meglesznek, november végén folytatódhat a munka.

Bese Ferenc soroksári polgármester egy templomszentelő istentiszteleten a XXIII. kerületben 2020. szeptember 5-én – Fotó: Mónus Márton /MTI
Bese Ferenc soroksári polgármester egy templomszentelő istentiszteleten a XXIII. kerületben 2020. szeptember 5-én – Fotó: Mónus Márton /MTI

De közben az önkormányzatnál már azon dolgoztak, hogy az ideiglenes akadály mellett egy olyat is gördítsenek az építkezés folytatása elé, ami tartós, és amit nem tud elhárítani az egyesület. Ez egy, a helyi építési szabályzatot módosító rendelet lett, amely változtatási tilalmat írt elő Soroksár egy kis darabkájára: éppen oda, ahol az ULE telke van. A szeptemberi testületi ülésen még nem jött össze az ehhez kellő szavazatszám, de októberben már igen. Az október 13-i ülésre sem a civileket, sem az újságírókat nem engedték be a járványhelyzetre hivatkozva, csak a jegyzőkönyv került fel utólag Soroksár honlapjára.

Ekkorra már egyébként a polgármester is „túlfeszült” indulatokról beszélve, a becsületébe gázoló támadásokra panaszkodva nyitotta meg a napirendi pont tárgyalását, és pár keményebb élményen túl volt az Utcáról Lakásba Egyesület vezetője is, akinek a levelét – ha már nem engedték be – az egyik ellenzéki képviselő felolvasta a testületnek.

„Rengeteg biztatást kaptunk e-mailekben és üzenetekben a soroksáriaktól munkánkkal kapcsolatban, azonban volt két ijesztő hívásom is. Egy ember azt kérdezte tőlem, hogy nem félek-e tőle hogy leköpnek vagy megtépnek, ha beteszem lábam Soroksárra. (...)A másik ijesztő hívásban egy nyugdíjasnak hangzó bácsi beszélt arról, hogy legéppuskázzák a beköltöző bérlőinket” – állt a levélben.

Az ülésen öt ellenzéki képviselő tiltakozása mellett szavazták meg végül a rendeletmódosítást, amely megtiltotta a házépítést az ULE telkén. Az igennel szavazók oldaláról érvként az hangzott például el, hogy a környéken élők féltik a gyerekeiket, a nyugalmukat, valamint hogy Soroksáron amúgy is csökkennek a lakásárak a fizetőképes kereslet hiánya miatta, a beköltözők pedig csak rontanának a helyzeten.

Kérdés, mennyit érhet a telek

A november 10-i ülésre az öt, eredetileg is tiltakozó ellenzéki képviselő tervezte visszavinni a témát: a múltkori rendelet hatályon kívül helyezését indítványozták, illetve azt, hogy ha mégis marad a rendelet, legalább térítsék meg a civilek kárát. Erre az előterjesztésre reagálva a soroksári jegyző törvényességi észrevételt tett, ami szerint az ellenzéki politikusok kezdeményezése több szempontból is rosszul van összerakva, de ami lényegesebb: azóta, október 29-én a polgármester személyesen tárgyalt az ULE vezetésével, és itt szóbeli egyezségre jutottak. Az egyezség lényege, hogy az önkormányzat által megbízott értékbecslő szakértő felméri az ingatlant, az alapján a polgármester készít majd egy előterjesztést a képviselő-testületnek a telek megvásárlásáról, a testület pedig dönteni fog.

A Láng Endre utcai telken augusztusban elkezdték előkészíteni a közművesítést, befúrták a talajcsavarokat – Fotó: Utcáról Lakásba Egyesület A Láng Endre utcai telken augusztusban elkezdték előkészíteni a közművesítést, befúrták a talajcsavarokat – Fotó: Utcáról Lakásba Egyesület
A Láng Endre utcai telken augusztusban elkezdték előkészíteni a közművesítést, befúrták a talajcsavarokat – Fotó: Utcáról Lakásba Egyesület

Ha nem született volna egyezség, az ULE megpróbálhatott volna pert indítani az önkormányzat ellen arra hivatkozva, hogy visszaélt a jogalkotással, amikor a rászorulók távol tartására vetette be a településrendezésre kitalált változtatási tilalmat. De ez mindenképpen hosszadalmas folyamat lett volna. A civilek egyébként egy korábbi, még október 20-i közleményükben azt írták:

szerintük 15 millió forinttal károsította meg őket az önkormányzat: ennyit költöttek el eddig arra, hogy megvegyék a Láng Endre utcai telket, elkezdjék a közművesítést és kifizessék az eddigi munkadíjakat. Ez amúgy az éves költségvetésük negyede.

Gyakorlatilag semmi esély sincs arra, hogy az ellenzéki képviselőknek sikerüljön hatályon kívül helyeztetni az építkezést ellehetetlenítő rendeletet, de – bár egy hónapja még próbálták helyreállítani a békét és megszerezni a soroksáriak bizalmát – mostanra már az ULE a maga részéről le is tett arról, hogy felépítsék itt a tervezett házat. Sőt, mostanra Soroksárról is letettek.

„Egy olyan kerületben, ahol a kerület vezetése kifejezetten ellenséges a programunkkal szemben, és ahol a testület többségének részéről nincs nyitottság a rászorulók bérlakáshoz juttatására, nem szeretnénk újabb telket vásárolni”

– írta a Telexnek az Utcáról Lakásba Egyesület kommunikációs munkatársa. Az új helyszín keresésénél szempont lesz, hogy közművesített legyen, tömegközlekedéssel jól megközelíthető, és fontos lenne az is, hogy ne legyen kisebb a Láng Endre utcai, 283 négyzetméteres teleknél.

Lesz, amin változtatnak majd a Soroksáron történtek miatt azért, hogy – amennyire csak lehetséges – elkerüljenek egy hasonló helyzetet. Bár eddig is szoktak kommunikálni a szomszédokkal, és a kifogások Soroksáron sem a szomszédoktól érkeztek, rájuk mindenesetre kiemelten oda fognak figyelni. Az egyesület kommunikációs munkatársa által említett másik dolog: „Jobban fogunk figyelni a hivatalokkal való egyeztetések közben, hogy minden dokumentálva legyen, és minden a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt történjen.”

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!