A Direkt36 és a G7 újságírói nyerték a Transparency-Soma Díjat

2021. január 11. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Panyi Szabolcs, a Direkt36, valamint Fabók Bálint és Jandó Zoltán, a G7.hu újságírói megosztva nyerték el 2020. legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat.

  • Panyi Szabolcs cikke a német-magyar kapcsolatok történetének elmúlt bő két évtizedét tárja fel rendkívüli részletességgel, nyomon követve a gazdasági és politikai érdekek összefonódását.
  • Fabók Bálint és Jandó Zoltán cikksorozata a magyar közvélemény számára kevéssé ismert, a gazdaságban mégis meghatározó befolyással rendelkező Rahimkulov-család magyarországi érdekeltségeit, továbbá társasági adókedvezményekkel kapcsolatos visszaéléseit tárja fel cégadatokra és egyes érintettek beszámolóira hivatkozva.

Rajtuk kívül elismerésben részesült és az úgynevezett shortlistre került kollégánk, Sajó Dávid is, aki a raktárkoncertekkel kapcsolatos visszásságokról írt, de a zsűri kiemelte Horn Gabriella és Németh Dániel, az Átlátszó.hu szerzőinek oknyomozó munkáját, amelyben feltárták, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján utazott. Horváth Csaba és Mázsár Tamás, a 24.hu szerzőinek a Magyar Turisztikai Ügynökség rendkívüli támogatásait bemutató cikkeit, továbbá a Hvg.hu szerzőinek – Dezső András, Joó Hajnalka, Oroszi Babett, Windisch Judit – a kínai egészségügyi eszközbeszerzésekről szóló cikksorozatát, Galavits Patrik, valamint az Azonnali.hu szerzőjének a Magyar Táncművészeti Főiskolán történt visszaéléseket bemutató cikksorozatát.

A Gőbölyös Soma-díjat azután alapították, hogy Gőbölyös József (barátainak: Soma) oknyomozó újságíró 2000. augusztus 27-én meghalt. „Fő tevékenységünk, hogy minden év január 11-én – Soma születésnapján – átadunk egy díjat annak az újságírónak, aki véleményünk szerint az előző esztendő legjobb magyar nyelvű tényfeltáró írását alkotta meg” – írta magáról a díjat korábban kezelő alapítvány. Bár korábban 37 év volt a díj korhatára (ennyi idősen halt meg Gőbölyös Soma), ezt 2015-től eltörölték, hogy az idősebb újságírók kiemelkedő teljesítményét is elismerhessék.

A díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át. A szakmai zsűri ezúttal 25 beérkezett pályamunka közül választott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!