Tömegek töltötték a hétvégét a Kékesen és Eplényben

2021. január 10. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy az év első hétvégéjén, úgy most vasárnap is megteltek az ország legmagasabb hegycsúcsai és síközpontjai. Gyöngyös város Facebook-oldala számolt be arról, hogy a mostani hétvégén is több százan akartak kikapcsolódni az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn.

Szombat délelőtt a kékestetői parkoló már kezdett megtelni, ezután a forgalomirányítók csak akkor engedtek fel újabb autót, ha felszabadult egy hely a parkolóban. Azt is írták, hogy sokan Mátraházáról gyalog indultak a Kékestetőre, ezért az autósoknak is óvatosabban kellett közlekedniük.

Vasárnap délelőtt 10 órára szintén megteltek a parkolók, sem Kékestetőn, sem a Veronika-réten nem lehetett már szabad helyet találni. Egy órával később a mátraházai parkolóban is elfogytak a szabad helyek. „Aki a Mátrában szeretne kikapcsolódni vasárnap, és megteheti, ne autóval induljon útnak!” – írta egy újabb bejegyzésben a város.

A Kékestetőn nem, Eplényben viszont lehetett síelni és szánkózni

A Kékestetőt felkeresők sem síelni, sem szánkózni nem tudtak ezen a hétvégén – írja a Kékestető hivatalos Facebook-oldala, ahol arra is felhívják a turisták figyelmét, hogy a maszkhasználat a Kékestető teljes területén kötelező.

„A jelenlegi, pandémiás időszakban különösen fontos, hogy megakadályozzuk a tömeges csoportosulásokat, ezért a Gyöngyösi Városrendészet kollégái Mátraházán és Kékestetőn is jelen lesznek a hétvége folyamán, és tájékoztatást adnak a feljutási lehetőségekről, illetve szükség esetén lezárják Mátraházán a Kékestetőre vezető utat! A rendőri jelenlétre tehát egész hétvégén számítani lehet” – írják.

Közleményük szerint a héten már elkezdték hóágyúzni a sípályát a mielőbbi nyitása érdekében. A pálya jelenleg üzemi terület, ahova belépni tilos és balesetveszélyes.

Ezzel szemben az eplényi síaréna fogadott vendégeket a hétvégén, ezzel a lehetőséggel pedig sokan éltek is. A pályákra a héten természetes hó is hullott, és a hóágyuk is folyamatosan gyártották a havat.

Egy olvasónk szerint Eplényben sok százan nem tartották be a távolságtartási szabályokat, sorokban tömörültek, a felvonó székében többen egymás mellett ültek. A webkamerák felvételein is látszik, hogy vasárnap mennyien voltak a síarénában.

Az eplényi síközpont honlapján figyelmezteti a vendégeket a járványhelyzetre. „Az Intersport Síaréna a kormányzat mindenkor hatályos járványügyi rendelkezéseit szigorúan betartja és betartatja. Folyamatosan figyelemmel kísérik a törvényi előírásokat, és szem előtt tartja a járványhelyzet által életre hívott biztonsági-egészségügyi intézkedéseket mind a szabadtéri létesítmények nyitva tartását, mind az egyéni szabadtéri sportolási lehetőségeket illetően. A síelés egyéni sportnak minősül” – írják a honlapjukon.

Emiatt arra kérik a vendégeiket, hogy tartsák be az előírt 1,5 méteres védőtávolságot , és viseljenek maszkot vagy csősálat a felvonókon és szociális helyiségekben.

Szlovákiában zárva vannak a sípályák

A járványhelyzet miatt a szlovák sípályák ezen a hétvégén is zárva tartottak. A szlovák kormány a karácsonyi ünnepekre bevezetett szabályokon tovább szigorított. A síközpontokat már december 31-én lezárták, a vendégek pedig legfeljebb most vasárnapig maradhattak a lefoglalt szállásaikon, írja az Újszó.

A Donovaly-síközpont üres pályáját itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!