Péterfalvi Attila: Magyarországon nem sérül az információs szabadság

2021. január 9. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszabb interjút közölt a Népszava Péterfalvi Attilával, az adatvédelmi hatóság elnökével szombaton. Az interjúban kitértek a koronavírus-járványra, és ezzel összefüggésben az elhallgatott adatokra, valamint az információs szabadságra, de szóba került a dróntörvény szigorítása is.

Péterfalvi nem osztja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontját, miszerint a kormány alapvetően fontos járványügyi adatokat titkol el, így a fertőzések alakulásának életkor és terület szerinti eloszlásáról, vagy például a kórházi kapacitásokról sem közöl semmilyen információt. Péterfalvi szerint

„a jelenlegi tájékoztatási gyakorlattal szerintem nem sérül az információszabadság”.

A vírushelyzetre hivatkozva csak azok a minisztériumok és állami szervek – hosszabbítással együtt – húzhatják el 90 napig, hogy válaszoljanak a közérdekű adatigénylésekre, amelyek a „frontvonalban” dolgoznak, és az adatigénylés teljesítése hátráltatná elsődleges feladatuk elvégzését, a járvány elleni védekezést, mondta az adatvédelmi hatóság elnöke.

Úgy véli „nincs új a nap alatt”, hiszen „mindkét politikai oldal nagyon pártolja az információszabadságot, amikor ellenzékben van, és igyekszik szűkíteni azt, amikor kormányra kerül”. Szerinte ez érzékelhető ma is.

Abban sincs semmi különös, állítja, hogy az oldalon, ahol a koronavírus-oltásra lehet regisztrálni, adatkezelőként a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda tűnik fel.

„Az online regisztrációnál két cél van. Az egyik az oltásra való bejelentkezés, a másik az, hogy – amennyiben valaki folyamatos kapcsolattartást szeretne a kormányzattal – megadhassa az elérhetőségeit”

– mondta Péterfalvi, és hozzáteszi azt is, hogy utóbbihoz küllön hozzá kell járulni.

Aki ehhez nem járul hozzá, annak pedig természetesen nincs mitől tartania, hiszen „az első esetben a Miniszterelnöki Kabinetiroda titkosítva kezeli az adatokat, nem fér hozzájuk, nem is látja azokat. Vagyis sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait”, állítja Péterfalvi.

A dróntörvény szigorításával kapcsolatban azt mondta, hogy a drónok reptetését a magánszféra szempontjából kifejezetten veszélyesnek tartja, de ők nem a tiltás oldalán voltak, „azt mondtuk, hogy szabályozni kell. Az, hogy a jogalkotó a tiltást választotta, megint másik kérdés. A konkrét ügyekben majd ki fog alakulni valamilyen bírósági gyakorlat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!