Már 150 liter olajat távolítottak el a szigetszentmiklósi csatornából

2020. december 31. – 10:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megint nagy mennyiségű olaj került a szigetszentmiklósi csatornába: a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál előzőleg kiöntött olaj 1800 négyzetméternyi úszólápot pusztított el. Az újabb szennyezésről Pfeifer Rikárd, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőrzési ágazatvezetője számolt be a Facebookon szerdán. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a csütörtöki sajtóközleményében azt írta, hogy a szennyezésre december 30-án, dél körül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálatot teljesítő munkatársai figyeltek fel Szigetszentmiklóson, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál.

Megállapították, hogy a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 km hosszan látható az aknákban.

Ezután a III. fokú kárelhárítási készültség elrendelése mellett azonnal megkezdődött a káros anyag eltávolítása. A szakemberek úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákkal képeztek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták.

A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel elkezdték eltávolítani a víz felszínéről, eddig kb. 150 litert.

A szakemberek ipari búvárok segítségével igyekeznek meghatározni az olaj bejutásának pontos helyét. A kárelhárításban az illetékes vízvédelmi hatóság (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, valamint a település önkormányzatának munkatársai is részt vesznek. A vízügy tájékoztatása szeirnt folyamatosan ellenőrzik, hogy ne jusson ki szennyeződés az élővízbe, és eddig ezt tudták is biztosítani.

Korábban december elején engedtek ismeretlen tettesek olajat a szigetszentmiklósi esővízgyűjtő csatornába, ami miatt feljelentést tettek és a rendőrség is nyomoz. A szennyezés több mint 1800 négyzetméternyi területet tett tönkre, a kármentés még éveket vehet igénybe. Helyi civilek már több mint 10 millió forint nyomravezetői díjat gyűjtöttek össze, hogy megtalálják az elkövetőt, a rendőrség pedig további kétmillió forinttal igyekszik segíteni a tettesek megtalálását.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!